plakiet Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 zainstalowałem!!! internet też już działa!!! ale przy próbie zamontowania ntfs'a (zainstalowałem z powodzeniem odpowiedniego (_rpm'a_ → RPM-a) ORT) dostałem komunikat: ntfs: no version for "struct module" found: kernel tainted. o co chodzi? przed instalacją sprawdziłem płytę i jest ok. a najdziwniejsze jest to, że ta partycja jest zamontowana... to czemu mnie straszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 ntfs: no version for "struct module" found: kernel tainted. Kernel jest "tainted", gdy zainstaluje się moduł bez licencji lub na licencji innej niż GPL/BSD. Coś takiego zwykle sie dzieje przy binarnych sterownikach (vmware, ati, nvidia). W przypadku zgłoszenia błedu w jądrze, informuje to deweloperów, że błąd może być w tych sterownikach i żeby olać takie zgłoszenie ;-) Dlaczego nie ma informacji o licencji w modułach NTFS -- nie wiem. Należałoby się zapytać na forum/liście mailingowej danego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plakiet Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 czyli dla mnie nie ma znaczenia w tym momencie, że kernel jest zanieczyszczony? (chyba tak się tłumaczy tainted?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 czyli dla mnie nie ma znaczenia w tym momencie, że kernel jest zanieczyszczony? To zależy czy wyznajesz poglądy Stallmana ;-) Ja osobiście staram się nie używać niewolnych programów, ale tylko z przyczyn ideologicznych. W sumie to dziwi mnie trochę brak licencji w module NTFS :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi