callou Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 A oto "końcówka" skryptu ./configure checking for glib-2.0 gthread-2.0... Package glib-2.0 was not found in the pkg-config search path. Perhaps you should add the directory containing `glib-2.0.pc' to the PKG_CONFIG_PATH environment variable No package 'glib-2.0' found configure: error: Library requirements (glib-2.0 gthread-2.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them. Niestety polecenie #yum install dctc nie działa, ponieważ w repozytoriach fc3 nie ma (tak sądzę) tak przydatnego programiku. (DCTC - textowy klient DC pod LINUX) próbowałem zmienić wartość zmiennej PKG_CONFIG_PATH: [root@pele dctc-0.85.9]# export PKG_CONFIG_PATH=/usr/lib/ w katalogu /usr/lib/ znajdują się pliki takie: [root@pele dctc-0.85.9]# ls /usr/lib/libgl* /usr/lib/libglade-2.0.so.0 /usr/lib/libglib-1.2.so.0.0.10 /usr/lib/libglut.so.3 /usr/lib/libglade-2.0.so.0.0.4 /usr/lib/libglib-2.0.so.0 /usr/lib/libglut.so.3.8.0 /usr/lib/libglib-1.2.so.0 /usr/lib/libglib-2.0.so.0.400.7 /usr/lib/libglade: 2.0 przypuszczam, że jest wśród nich potrzebny pliczek, ale niestety wyeksportowanie zmiennej PKG_CONFIG_PATH=/usr/lib/ nie dało rezultatów jak również ./configure --prefix=/usr/lib/ nie dało rezultatu WIC GDZIE JEST TEN CHOLERNY GLIB-2.0 ??????????? proszę o jakieś wskazówki, które pomogą rozwiązać ten problem tylko nie chciałbym instalować z rpm-ów bo tam jest jeszcze większy 'syf'. pozdrawiam!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 WIC GDZIE JEST TEN CHOLERNY GLIB-2.0 ??????????? Żeby coś skompilować potrzebujesz plików nagłówkowych danej biblioteki (paczki -devel). Sama biblioteka nie wystarczy. yum install glib2-devel powinno rozwiązać problem. Odnośnie 'syfu' z RPMami: ja tam problemów za paczkami nie mam Wystarczy instalować tylko te przeznaczone dla danej dystrybucji. Jak paczki nie ma, to wystarczy przekompilować jakiś pakiet src.rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Marzec 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 [DROPSHADOW=red]WIELKIE DZIKI nie ma to jak porada fachowca w dodatku bardzo szybka a co do rpm-ów, to myślę, że mash rację po prostu używałem nieoznaczonyc paczek P.S. dobrze wiedzieć po co są te src.rpm no a jeśli chodzi o mój problem to stopniał jak zeszłoroczny śniekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi