kicaj Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 #include <stdio.h> int main() { printf("Pierwszy program pod linuksem "); return 0; } potem zrobiłem: gcc test.c -o test wykonało się bez żadnego komunikatu gdy wydaję polecenie test to nie wiedzę rezulltatu, czemu nie ma tekstu 'Pierwszy program pod linuksem ' ? Mam Fedore 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 gcc test.c -o test A nie powoinno byc gcc -o test test.c ? Ja np kompiiluje tak: gcc -Walll -pedantic -o costam costam.c. Zrobilem sobie aliasa tak zeby nie wpisywac tego wszystkiego. -pedantic wypisuje wszystkie warrningi podczas kompilowania, a -Wall nie pamietam ale wiem ze sie przydaje Skompilowany programik uruchamia sie w katalogu do ktorego go skopmilowales poleceniem: ./costam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 kolczok ma racje, wystarczy gcc -o test test.c Ale dopisuję się do tego wątku, bo sam mam pytanie. Jaka jest różnica między gcc -o test test.c, a gcc test.c ? W końcu obie działają. Czy ta 1-sza jest jakoś bardziej zalecana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 Jaka jest różnica między gcc -o test test.c, a gcc test.c ? -o (output) pozwala inaczej nazwac skompiolowany programik np: gcc -o snieg balwan.c powoduje skompilowanie programiku: balwan.c do wykonywalnego: snieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 gdy wydaję polecenie test to nie wiedzę rezulltatu, czemu nie ma tekstu 'Pierwszy program pod linuksem ' ? Miałeś kiedyś do czynienia z systemem uniksowym? Tutaj programy inaczej się uruchamia niż w DOSie/Windowsie → http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=9 W Twoim przypadku system uruchamiał program test, ale nie ten, który chciałeś A nie powoinno byc gcc -o test test.c ? To chyba nie ma znaczenia... Czy ta 1-sza jest jakoś bardziej zalecana? Jak zastosujesz tę drugą, to binarka zostanie nazwana a.out :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Marzec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2005 A nie powoinno byc gcc -o test test.c ? To chyba nie ma znaczenia... Ok. To rzeczywiście nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi