Skocz do zawartości

Konkursy

Danveld

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie małe pytanie. Niestety poziom mojej wiedzy nie wystarcza nauczycielce i żeby mieć 6 z infy musze zwiąć udział w jakimś konkursie. A niestety nie moge nic ciekawego w tej chwili znaleźć. Znacie może jakieś konkursy związane z linuxem, programowaniem, tworzeniem stron lub grafiki:P? Z góry dzięki za informacje.

Linux From Scratch :)

"Linux From Scratch (LFS) to system, który dostarcza nam konieczne kroki potrzebne do zbudowania swojego własnego systemu Linux. Powodów instalacji LFS`a jest wiele ... Większość zadaje pytanie: dlaczego robić/instalować wszystko ręcznie, skoro można pobrać istniejące, powszechne distro (_linuxa_ → Linuksa) ORT takie jak np. Debian czy Red Hat". Producenci LFS postanowili na to pytanie odpowiedzieć! Najważniejszym powodem istnienia opisywanego systemu to chęć nauczenia ludzi zasad działania (_linuxa_ → Linuksa) ORT od środka. Budowanie systemu na LFS uczy na temat tego jak poszczególne części składowe systemu pracują ze sobą oraz zależą od siebie. I najważniejsza zaleta ... nauczymy się jak dostosować (_linuxa_ → Linuksa) ORT do naszych indywidualnych potrzeb."

a konkretniej, dostosujesz Linuksa zbudowanego z paczek pod Pania profesor :) Zrobisz Linuksa promujacego Twoja szkołe (tapetka, ikonki, login menadzer, bootlader-tapeta) Jakies 5 programow, 5 gierek, jakies materialy z informatyki w "dokumentach" itp itd. Bedzie zachwycona. :)

W ktoryms Linux+ byl opis LFS i nie brzmialo to tak strasznie jak sie moze wydawac. Da rade to zrobic. (jak chcesz to poszukam w rupieciach numer tego Linux+ i ewentualnie zeskanuje i wysle Ci)

http://www.linuxfromscratch.org/

Pozdrawiam

------------------

wiem ze to zaden "konkurs" ale wrazenie moze zrobic :)

No jeśli mógłbyś wysłać te skany to byłbym wdzięczny:)

Najwczesniej jutro wieczorem, a mozliwe ze pozniej.

Bo akurat ten i kilka innych Linux+ pozyczylem kumplowi, przypadkiem jestesmy umowieni ze odda mi jutro :) Ale jeszcze mial potwierdzic czy na pewno

@patpi

Stary przyjacielu mojej żony !! :) :) :)

Byłbyś tak miły i puściłbyś mi ten opisik mejlem.. Już od dawna interesowałem się LFS, tylko nie wiedziałem od której strony się tego zabrać :)

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

[email protected]

I moje pytanie czym to się różni od gentoo :?:

Oj wieloma rzeczami, przeczytasz. :)

@lewy22,AlienJR,Peter15 wysłałem

@Danveld jak pojawisz sie na gg to Ci wysle.

Mysle ze najlepszym wyjsciem jest stworzenie LiveCD [opisane w Linux+] z jakimis motywami twojej szkoly. Reklamuj to jako CD propagujacy szkole, mozna zgrywac w wielu kopiach i rozdawac :) I wystarczy ze ktos sobie wlazy do CD-ROMu i odpali :)

Mysle ze profesor bedzie zadowolona :)

Powodzenia i pozdrawiam