Skocz do zawartości

Problemy Z Grafiką

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra nie załamujcie się, ale mam jeszcze jeden problem z tą grafiką na laptopie. Mianowicie dziąła mi tryb graficzny ale potrzebuje zmienić ustawienia sterownika vesa bo tylko na nim jak widze dziala. Chce ustawic wieksza ilosc pamieci na karcie, bo mam 32mb ale on chba tego nie widzi, bo nie moge ustawic rozdzielczosci 1024... Pod red hatem byl program xf86config w ktorym sie dokladnie wszystko ustawialo, a tu nie ma nic takiego? dzialalo system-config-desktop ale tam tego sie nie zmienia. Są jeszcze jakies dokładniejsze programy??

Mianowicie dziąła mi tryb graficzny ale potrzebuje zmienić ustawienia sterownika vesa bo tylko na nim jak widze dziala.

A nie masz konfiga z jakiejś instalacji RedHata na tej maszynie? Co to za karta graficzna? Masz zaktualizowane xorg-x11? Nie jestem pewien czy na vesa da się aż tyle wycisnąć...

:) pod Rad Hatem dawala wiecej mozliwosci, tutaj jakos nie umie zminic jej parametrow (vesa), teraz nie pamietam jaka karte mam w laptopie ale jakos ja ustaiwe inne sterowniki to nie dziala, sprobuje zdaje sie poprobowac ze sterownikami bo chyba nie zdolam tu nic zmienic, szkoda ze nie ma tego programu xf86config :(

teraz nie pamietam jaka karte mam w laptopie ale jakos ja ustaiwe inne sterowniki to nie dziala

Zaktualizowane masz xorg-x11? W nowszej wersji poprawiono problemy z niektórymi kartami. Może rozwiąże to Twój problem :/

Jak nie wiesz jaki masz sprzęt, to zobacz wyniki polecenia dmesg oraz przejrzyj logi Xów w /var/log.

Wedlug mnie to powinienes wrzuciuc oryginlny sterownik producenta karty (im starsza karta tym wieksza pewnosc ze bedzie taki sterownik ;)

zaladowac go do jadra jako modul, i edytowac recznie xorg.conf.

vesa zdaje sie jescze gorszym starownikiem nix fb ;) a oba te sterowniki na dektopa to tak naprawde (wg mnie oczywiscie) zamienniki dopoki nie wgra sie prawidlowych sterownikow.

P.S. Rzeczywiscie najlatwiej byloby jakbys mial confia z redhata, skladnia XFree i Xorg`a jest taka sama wiec mialbys problem z glowy.