larch Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 Witam! Wiem że pytania na temat Javy pojawiały się już dość często, ale na moje nie mogłem znaleźć ospowiedzi.Dlatego zwracam się o pomoc do Was ;-). Instalowąłem Java takim sposobem: 1. Ze strony Java Runtime Download Page ściągamy javę w wersji JRE lub SDK 2. Wydajemy polecenie sh j2re*rpm.bin - instalacja javy 3. Tworzymy plik java.sh w /etc/profile.d/ (można to zrobić za pomocą polecenia gedit /etc/profile.d/java.sh) 4. Dopisujemy: export JAVA_HOME="/usr/java/twoj_katalog_javy" export JAVA_PATH="$JAVA_HOME" export PATH="$PATH:$JAVA_HOME/bin" 5. Wydajemy polecenie chmod +x /etc/profile.d/java.sh 6. Jako root wydajemy polecenie: ln -sf /usr/java/twoj_katalog_javy/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/lib/mozilla/plugins/libjavaplugin_oji.so - katalog w którym jest zainstalowana mozilla może być inny! ( Instalacja dotyczyła Firefoxa i pozmieniałem odpowiednie ścieżki ) Jak teraz wchodzę na stronki, które wcześniej pisały o braku Javy, teraz chodzą poprawnie.Prolem tylko w tym, że podczas strtu sytemu i po stracie konsoli, u każdego usera na górze pojawiają się linijki: bash: /etc/profile.d/java.sh: line 4: unexpected EOF while looking for matching `"' bash: /etc/profile.d/java.sh: line 5: syntax error: unexpected end of file Co z tym zrobić?? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 bash: /etc/profile.d/java.sh: line 4: unexpected EOF while looking for matching `"' bash: /etc/profile.d/java.sh: line 5: syntax error: unexpected end of file Pokaż dokładną zawartość pliku java.sh. Pewnie zjadłeś jakiś apostrof albo coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Marzec 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2005 1.Pobieramy javę ze strony www.java.com 2.CZYTAMY INSTRUKCJ z tejże strony: http://www.java.com/en/download/help/50000...500.xml#install 3.Instalujemy javę wg. tej instrukcji. 4.Cieszymy się javą, a nawet konsolą java w menu Fedory. P.S. Nie kombinować, czytać instrukcje załączone do oprogramowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
larch Napisano Marzec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 oto pełna zawartość pliku : export JAVA_HOME="/usr/java/jre1.5.0_01 export JAVA_PATH="$JAVA_HOME" export PATH="$PATH:$JAVA_HOME/bin" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 W pierwszym exporcire zjadłeś " " " apostrof :), tz linijce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
larch Napisano Marzec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Wielkie dzięki.Działa wszytsko jak powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi