przemos Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 Mam pewien problem z systemem. Mianowicie po pewnym okresie uzytkowania root filsystem okazal sie zbyt maly dlatego postanowilem dorzucic troche miejsca wiec utworzylem nowa partycje ale niestety proby zainstalowania czegokolwiek na tej partycji koncza sie niepowodzeniem [root@dom przemo]# rpm -ifvh --prefix=/home/linux/przemo/ ed2k-gtk-gui-0.6.3-2.i386.rpm błąd: package ed2k-gtk-gui is not relocatable proba zainstalowania ze zrodel podobnie, zwracam sie wiec z pytaniem czy jest jakis sposob zeby moc instalowac soft na tej nowej partycji lub ewentualnie czy jest mozliwa zmiana rozmiaruu partycji root filesystem z jednoczesnym zachowaniem plikow juz na niej istniejacych, probowalem czegos w stylu Partition Magic (QTParted) ale niestety opcja zmiany rozmiaru glownej partycji jest niedostepna (partycja w tym momencie byla odmontowana) [root@dom przemo]# df -h System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/hda8 3,7G 2,7G 871M 76% / /dev/hda7 99M 7,5M 87M 8% /boot none 126M 0 126M 0% /dev/shm none 126M 32K 126M 1% /tmp /dev/hda1 4,0G 2,0G 2,1G 50% /mnt/cfat /dev/hda6 25G 20G 5,1G 80% /mnt/dfat /dev/hda5 4,1G 178M 3,7G 5% /home/linux/przemo krocej: chce korzystac z partycji /dev/hda5 nie tylko jako skladowisko ale rowniez chce tam instalowac programy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2005 /dev/hda8 3,7G 2,7G 871M 76% / Czy wiesz, że na końcu dysku są znacznie wolniejsze transfery i Linux będzie Ci chodził znacznie wolniej? krocej: chce korzystac z partycji /dev/hda5 nie tylko jako skladowisko ale rowniez chce tam instalowac programy Możesz przenieść zawartość katalogu /usr lub /usr/share na tę patycję, a potem montować ją właśnie w katalogu /usr (usr/share). Ja bym raczek proponował Ci przeniesienie Linuksa bliżej poczatku dysku -- zmniejsz /dev/hda6, powiększ /dev/hda5, a następnie przenieś tam swoją instalację. http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=20664 Uzyskane miejsce po /dev/hda8 możesz dołączyć potem do /dev/hda6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy Napisano Marzec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2005 punkt montowania w /home to bardzo zly pomysl, najlepiej zrob sobie w katalogu /, ja np mam /hd2 dla partycji 40 gb i laduje tam gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi