shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam! Dostałem możliwość zakupu jakiejś książki do C++ (idą święta i takie tam ). Przeglądałem ofertę HELIONA, bo ich książki, w mojej skromnej opini, są najlepsze. Zaciekawiiła mnie książka "C++ Dla każdego". Co o niej sądzicie - nadaje się dla totalnie początkującego? Jeżeli nie, to co polecacie? Dzięki wielkie za wszystkie opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 dla poczatkujacego to chyba dobra by byla Jerzy Grebosz: "symfonia c++" a potem "pasja c++" czytalem jeszcze "thinking c++" ale to chyba nie jest dobra pozycja na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 WItam!! No to jusz drugi punkt dla Gręboszcza!! :) Też mam tą książke i jest świetna :) Zresztą wiele osób z niej kożysta i jak się okazuje jest w porządku!! Też będe się przymierzał po tem do pasji c++. 5 książek, każda jakieś 250 stron i pisana przez polaka!! Jeduyny mankament to że zalecenie jest taki, żeby znać jakoś na początek inny język programopwania, ale jego nieznajomość w cale nie przeszkadza :) Naprawde polecam!! Nie ma co się zastanawiać!! Książka uchodzi za jedną z najlepszych o C++ :) WARTO!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Jeśli chodzi o język programowanie to słyszałem, że PHP ma korzenie w C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Jeśli już programowałeś (najlepiej w C ale niekoniecznie) to polecam "Thinking in C++", Bruce Eckel. Jeśli chodzi o książki J. Grębosza - jeśli stawiasz perwsze kroki w programowaniu to są świetne, ale to co jest potęgą C++ czyli programowanie obiektowe zostało potraktowane dość marginalnie (być może w nowych wydaniach coś się zmieniło, ja mam wydanie z "91 roku zeszłego milenium ). IMHO najlepszą formą nauki jest analizowanie źródeł a prgramów na GPL nie brakuje, więc do dzieła Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 ja mam wydanie z "91 roku zeszłego milenium ). A to ciekawe, bo 1-sze wydanie było z '93 ;> link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 A to ciekawe, bo 1-sze wydanie było z '93 ;> link Fakt, po ciemku trafiłem w '1' zamiast w '4' na numerycznej . Mam wyd. III z '94. Brawa za czujność Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 A PHP można uznać za podstawy programowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 A PHP można uznać za podstawy programowania? Tak, PHP jest trochę podobne do C/C++. Jeśli pisałeś coś w PHP5 i poznałeś trochę programowanie obiektowe (klasy, polimorfizm, dziedziczenie itp.) to z C++ pójdzie Ci już łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Czyli jaką wówczas książkę kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 nie wiem jak dobrze programujesz w php, jesli znasz podstawy to: symfonia bedzie dobrym poczatkiem (jest napisana latwym jezykiem, i prosto sie ja czyta), ale jesli masz juz jakies doswiadczenie w programowaniu to kup "Thinking in C++" jest naprawde dobra. Decyzja juz zalezy do Ciebie. (mialem w domu obie pozycje pozyczone z biblioteki, i to dosc dlugo, w koncu zakupilem dla siebie "thinking in c++" (wiedzialem co kupuje)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 "C++ dla każdego" - spoko "Symfonia C++" - moja ulubiona "Thinking in C++" - mysle, ze poczatkujacy sobie z nia nie poradzi... (nawet autor tak sadzi bodajze... z tego co pamietam.. ) PS. Mam kilka tych książek.. a idzie mi to ehhh... :/ Pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 A ona podobna ma dwa tomy tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 A ona podobna ma dwa tomy tak? A Ty pytasz o Symfonie? Ta ma 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi