shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam! Tak się właśnie zastanawiałem... Kiedyś postanowiłęm *wymienić* system plików na dysku. Ponieważ był z leksza zaśmiecony postanowiłem go przy okazji sformatować. Zrobiłem to za pomocą bootowalnego programu Paragon Partition Manager. Wszystko poszlo gładko, ale teraz naszło mnie takie pytanie... czy da się zmienić sysetm plików na FAT32 z poziomu linuksa? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 czy da się zmienić sysetm plików na FAT32 z poziomu linuksa? Służy do tego polecenie "mkfs". Polecam man mkfs. Jeśli nie działa Ci polecenie "mkfs", to wpisz "/sbin/mkfs" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Okej. Dzięki! I tak prawdopodobnie użyłbym ponownie PPM'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 no a jakbym chciał NTFS przeformatować na linuxowy ??? Jak tego dokonać pod linusiem ??? to tak jakby troche w drógą(drugą) stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Witam!! To samo polecenie w dwóch postaciach : 1)mkfs -t ext3 /dev/hdxy , gdzie ext3 - jakiś system plików(może być też ext2) , x - litera dysku , y - numer partycji hda - primary master hdb - secendary master hdc - primary slave hde - secendary slave 2)Możesz użyć poleceń : - mkfs.ext2 /dev/hdxy - to samo co mkfs -t ext2 /dev/hdxy - mkfs.ext3 /dev/hdxy - to samo co mkfs -t ext3 /dev/hdxy Ogólnie polecam : - man mkfs - info mkfs POZDRAWIAM!! GRYHILD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Ja go kiedyś fdiskiem ciachnąłem.. tylko nie pamiętam jak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 powiedzmy ze przeformatowałem do ext3 sobie NTFS'a iteraz pytanko !!!! jaka linie cza dopisac do fstab , wiem jak to sie je z fat ale jak z ntfs ??? bo mam komunikat only root can mount .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookash_x Napisano Kwiecień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2005 powiedzmy ze przeformatowałem do ext3 sobie NTFS'a iteraz pytanko !!!! jaka linie cza dopisac do fstab , wiem jak to sie je z fat ale jak z ntfs ??? bo mam komunikat only root can mount .... http://www.fedora.pl/site/index.php?option...task=view&id=23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi