Wojtek_P Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Próbowałem znaleźć odpowiedź na mój problem w szukaj ale mi się nie udało więc wybaczcie jesli poruszę ponownie znany problem. Ze względu na to że mam pewnie zasmiecone tablice partycji przez Ghost nie byłem w stanie zainstalować FC3 przy obecności dysku na ktorym mam Win98. Odpiąłem więc fizycznie ten dysk i zainstalowałem FC3 na hdc wskazują ulokowanie bootloadera w MBR tego dysku (hdc). Po udanej instalacji podpiąłem z powrotem hda, w biosie straciłem mozliwość ustawiania botowania systemu z hda. Co mogę zrobić aby bootloader startował dalej z hdc ale abym mógł tam dopisać możliwość wyboru również win98 z dysku hda? Czy to w ogóle jest wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Witam!! U mnie w biosie jest tak że możesz sobie wybrać który dysk jest startowy. Ustawiasz że chcesz hdc, teraz nie wiem który to numerek :], ale pewnie 3 :) No i GRUB powinnien się odpalić a po tem FC. Dalej edytujesz GRUBA i dopisujesz do /etc/grub.conf : title Winzgroza rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 To startuje windowsa z hda1:) czyli z primary master partycja 1 (hda1) POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_P Napisano Marzec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 Dzięki - jutro to zaraz wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi