wklaczynski Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Posiadam FC3, jajo z kompilacji 770, 512 MB pamięci, dysk Samsung 80 GB, Athlon XP 2.5. Po pewnym czasie pracy w systemie, system zaczyna coś wykonywać na dysku, mimo że żadna z używanych przezemnie applikacji nie jest uruchomiona cały czas zwalnie i rzęzi dyskiem! Początkowo myślałem że to było przekroczenie pamięci operacyjnej , oczywiście jest podniesiaona ale zazwyczaj do 260MB. W monitorze systemu nie widzę żadnych podejrzanych procesów. Co w tym jest? O windowsie jak tak się działo mówiono że system do kitu i chodzą wirusy. Co się dzieje tutaj, dystrubucja do niczego? Może coś jest co można wyłączyć? Nie chciał bym rezygnować z (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ale potrzebuje system, który nie zniszczy mi sprzętu. Jeżeli w FC tego się nie da ustawić, to jaką dystrybucje polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skazi Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Tak ta dystrybucja jest do niczego była ona robiona we współpracy z microsoftem, żeby tym co ją używają dysk się popsuł i żeby pokornie wrócili do windowsa. A tak na serio to sprawdź "top" pod konsolą w czasie mielenia dyskiem, może tam coś zauważysz. PS. Nie słyszałem żeby odczytywanie z dysku mogło go zniszczyć a tym bardziej rozerwać, widocznie są rzeczy które mi się jeszcze nie śniły PS2. To próbuje z dwoma "ó" jakoś nieciekawie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Marzec 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Poważnie, to ja jestem zadowolony z FC3. Poza niektórymi wadami, ale nie ma systemów doskonałych! Dysk da się zajeździć, i nawet są wirusy które potrafią doprowadzić do uszkodzeń ciągłymi ruchami głowicy, czytałem o nich ale już nie pamiętam nazw! Miałem przypadek przy małej ilości pamięci operacyjnej, praca na wirtualnej uszkodziła po pewnym czasie dysk (ale na szczęście na gwarancji). Dbam od tego czasu o ilość pamięci. Teraz mi zwalnia i rzęzi dyskiem nie zawsze ale powstają takie chwile i restart pomaga. Może ktoś wie coś o jakiś doświadczalnych modułach porządkujących dyski, które można wyłączyć i włączać co pewien czas, lub czy może to być sprawa jakiś szkodliwych programów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 To chyba to → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=1072 A jeśli to jednak prelink, to go nie wyłączaj -- dzięki niemu programy szybciej się uruchamiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi