arti Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Witam Pare dni temu miałem całą fedore core3 na jednej partycji /dev/hda1. Z powodu braku miejsca na tej partycji przeniosłem cały katalog /usr na nowo sforamtowaną partycję /dev/hda4 i powstał problem z zamykaniem systemu. System nie zamyka się do końca przez co musze go zamykać z palca i po ponownym uruchamianiu sprawdzać spójność plików. podczas zamykania wyświetla mi się coś takiego : Unmounting file systems : umount2 : Device or resource busy umount: /usr : device is busy umount2 : Device or resource busy umount: /usr : device is busy [FAILED] INIT: no more processes left in this runlevel i system wisi Który plik wywołuje odmontowanie partycji systemowych podczas zamykania systemu ?? W trybie singleuser się nie odpala wcale , chyba tez przez tą zmiane Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem ?? Dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2005 Możesz pokazać zawartośc fstab? Może trzeba zmienić kolejność wpisów? Zobacz jeszcze to → https://bugzilla.redhat.com/beta/show_bug.c...g.cgi?id=147254 (nie jest to dokładnie to o czym piszesz, ale może pomoże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano Marzec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Dzieki za linka , dowiedziałem się który skrypt jest odpowiedzialny za odmontowywanie systemów plików podczas zamykania. Niestety poprawka z sort -r nie pomogła , z tego co mi się wydaje muszę tam jakoś wcisnąć tą partycję /usr aby ją też odmontował , może ktoś wie jak mam ją zmodyfikować ?? mam tak /etc /dev/hda4 mount | awk '!/( \/ |^\/dev\/root|^\/dev\/ram| \/proc )/ { print $3 }' | \ while read line; do umount -f $line done na chłopski rozum zrobiłem tak : mount | awk '!/( \/| \/usr |^\/dev\/root|^\/dev\/ram| \/proc )/ { print $3 }' | \ while read line; do umount -f $line Mój fstab to : /dev/hda1 / ext3 defaults 1 1 /dev/hda4 /usr ext3 defaults 1 2 /dev/hda2 /dane ext3 defaults 0 3 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda3 swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /mnt/cdrom auto noauto,ro,exec,users 0 0 /dev/hdc /mnt/cdrw auto noauto,rw,exec,users 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto exec,noauto,users 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Niestety poprawka z sort -r nie pomogła , z tego co mi się wydaje muszę tam jakoś wcisnąć tą partycję /usr aby ją też odmontował , może ktoś wie jak mam ją zmodyfikować ?? Możesz wkleić dokładny fragment z Twojego pliku halt po zmianie (najlepiej w tagach CODE, żeby sie nie rozjechało)? mount | awk '!/( \/ |^\/dev\/root|^\/dev\/ram| \/proc )/ { print $3 }' | \ Nie wiem czy wiesz, ale linie na Bugzilli się połamały i to wszystko miało być w jednej, a nie dwóch liniach. na chłopski rozum zrobiłem tak : mount | awk '!/( \/| \/usr |^\/dev\/root|^\/dev\/ram| \/proc )/ { print $3 }' Nic tutaj nie powinienes takiego dopisywać. Jeszcze pytanie na koniec: po przeniesieniu zawartości /usr nadałeś plikom ponownie poprawny kontekst (poleceniem fixfiles, restorecon albo tworząc plik /.autorelabel)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano Marzec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 . Możesz wkleić dokładny fragment z Twojego pliku halt po zmianie (najlepiej w tagach , żeby sie nie rozjechało)? . # Try all file systems other than root and RAM disks, one last time. mount | awk '!/( \/| \/usr |^\/dev\/root|^\/dev\/ram| \/proc )/ { print $3 }' | \ while read line; do umount -f $line done oczywiście to już z moimi zmianami . . Jeszcze pytanie na koniec: po przeniesieniu zawartości /usr nadałeś plikom ponownie poprawny kontekst (poleceniem fixfiles, restorecon albo tworząc plik /.autorelabel)? . Szczerze mówiąć pierwszy raz o czymś takim słysze , nic nie robiłem po prostu założyłem nową partycję i przekopiowałem tam całe usr i dopisałem to do fstaba. Po tej całej operacji nie działa mi dzwięk , k3b nie wypala i system się do końca nie zamyka , ale fedora chodzi jakby nic sie nie stało , próbuje jakoś to ponaprawiać bez ponownej instalacji (przecie to nie winishit ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 oczywiście to już z moimi zmianami No to powróc do tych stadardowych albo dorzuć jeszcze kawałek z sort Szczerze mówiąć pierwszy raz o czymś takim słysze , nic nie robiłem po prostu założyłem nową partycję i przekopiowałem tam całe usr i dopisałem to do fstaba. No to może Ci się nie działać poprawnie. Jak dasz: grep avc /var/log/messages to dużo masz wyświetlonych błęðów? Przy odpalonej jak najmniejszej ilości programów odpal: fixfiles relabel Tak dla pewności zrób jeszcze: touch /.autorelabel To niedziałanie programów może tez wynikać z uszkodzenia systemu plików po resecie fsck.ext3 -f /dev/hda4 przy odmontowanym katalogu /usr Jeszcze jedno: z jakim parametrem kopiowałeś zawartość katalogu? Zachowałeś poprawne uprawnienia plików i katalogów? Aha, odnośnie tego "winshita" → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=23339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi