daimon666 Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Czołem !! Jestem początkujący i mam dylemat. Yum czy Apt ? Z czego korzystacie i co polecacie ? Dzieki za wskazówki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 i to i to... przekonaj sie sam.. podobno yum szybszy bo na bazie sqlite oparty.. mi bardziej sie podoba apt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Witam!! W teorii to za bardzo nie wiem czym to się różni!! W praktyce chyba nazwą :] Ja używam (_yum'a_ → yuma) ORT no i jest spoko!! Do obu są zresztą nakładki graficzne więc żaden problem :] Chyba trza sobie wytestować poprostu i już :] POZDROWIONKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 A czy jest jakiś powód, żeby nie używać obu na raz? Ja obecnie co prawda używam wyłącznie apt, ale (_yum'a_ → yuma) ORT kiedyś razem z nim użytkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daimon666 Napisano Marzec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Hmmm, skoro można używac obu naraz to nie ma problemu. Ale co do nakładek graficznych to synaptic lubi sięsypnąć od czasu do czasu. Ale próbuję. Dzięki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 Jeśli masz sprzęt 64-bitowy to tylko yum - apt na razie sobie nie radzi. Osobiście używam (_apt'a_ → apta) ORT, ale ostatnio (za sprawą 64-bitów) coraz częściej pojawiają się głosy, że to właśnie yum jest adresowany dla Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 tyle ze w synapticu jedno jest swietne. Panel na lewo gdzie mozesz przegladac jakie programy sa dostepne. To jest b.przydatne dla newbie ktory moze poznac w ten sposob mnostwo ciekawych programow. a co do... podobno yum szybszy bo na bazie sqlite oparty.. ale to to chyba dopiero jest w testach. Poki co apt jest szybszy z tego co zauwazylem. Ja uzywam yuma do "rozruszania" FC -> pelny update systrybucji,instalacja javy, pluginow do FF, itp A jak juz system postawiony to poszczegolne programy (instalacja lub usuniecie) tylko synapticiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 ja przez caly czas uzywalem yuma dopoki nie poznalem apt ;] teraz mam zainstalowane i to i to ale jednak czesciej uzywam apt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 A ja polecam tylko magiczne apt (chociaż yuma nie mialem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 A ja polecam tylko magiczne apt (chociaż yuma nie mialem ) o to musisz sprobowac bo jest dobry! ;] chociaz nei dorowna apt ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 A może ktoś mnie wreszcie uświadomi, co to takiego jest ten yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 A może ktoś mnie wreszcie uświadomi, co to takiego jest ten yum no stary, nie przesadzajmy http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedora...installsoftware http://linux.duke.edu/projects/yum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi