Skocz do zawartości

Blad W Apt

siekier

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem przed chwila APT. Przedtem robilem aktualizacje fedory za pomoca yuma i mialem zwieche, udalo mi sie juz wszystko odpalic (xserwer nie chcial dzialac z poczatku), ale jak robie komende apt-get update

to dla kazdego pakietu wypisuje ze mam zduplikowane pakiety. Tutaj przykalad akurat dla open ofica to co mi wypisuje:

W: There are multiple versions of "openoffice.org" in your system.

This package won't be cleanly updated, unless you leave

only one version. To leave multiple versions installed,

you may remove that warning by setting the following

option in your configuration file:

RPM::Allow-Duplicated { "^openoffice.org$"; };

To disable these warnings completely set:

RPM::Allow-Duplicated-Warning "false";

W: You may want to run apt-get update to correct these problems

w jaki sposob sobie oczyscic system z tych zdupikowanych wersji, aby apt moglo dobrze dzialac?

No i niestety mam kolejny blad:

wziolem apt-get dist-upgrade wykazalo ze ma do sciagniecia 120 mb sciagnelo a potem w czasie instalacji dla kazdego sciagnietego pakietu wyswietlilo:

....

file /usr/X11R6/man/man3/XvSelectVideoNotify.3x.gz from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

file /usr/X11R6/man/man3/XvSetPortAttribute.3x.gz from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

file /usr/X11R6/man/man3/XvStopVideo.3x.gz from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

file /usr/X11R6/man/man3/XvUngrabPort.3x.gz from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

file /usr/X11R6/man/man3/XvVideoNotify.3x.gz from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

file /usr/include/GL/gl.h from install of xorg-x11-devel-6.8.2-1.FC3.10test conflicts with file from package xorg-x11-devel-6.8.1-12.FC3.21

E: Error while running transaction

To tylko kilka przykladowych linijek

ja juz sam nie wiem co ja zle robie