lszk Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Czym one się właściwie różnią? Bo ściągając jakieś źródła, nigdy nie wiem, który wybrać. Jedyna dla mnie zauważalna różnica, to wielkość archiwum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 chyba tylko rozmiarem. no i poleceniem rozpakowywujacym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Nie no - niby inteligentny i mądry facet, a nie zauważył, że nazwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Nie no - niby inteligentny i mądry facet, a nie zauważył, że nazwą Bo nie wydaje mi się, żeby to była jedyna różnica Po co niby ktoś miałby to dwa razy paczkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Może właśnie dlatego, żęby uzyskać lepszy sposób pakowania (czytaj: lepszą kompresję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 No właśnie czytam na wikipedii. Ale nadal zastanawia mnie, po co w takim razie wystawiać oba, a nie tylko to niby lepiej skompresowane? No chyba, że na danych dystrybucjach tylko określony jeden format z nich chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Może być tak: 1) Mniejsz kompresja - mniej czasu, mniejsza kompresja (często (_wogóle_ → w ogóle) ORT brak jej), ale wszystke pliki w jednej pczce 2) Większa kompresja - szybsze ściąganie, dłuższe rozpakowywanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 2) Większa kompresja - szybsze ściąganie, dłuższe rozpakowywanie Według moich kalkulacji musiałbyś mieć łącze minimum 10 Mbitów i mojego (czyt. słabego) komputera, żeby krócej trwało pobranie większego pliku i szybkie rozpakowanie niż pobranie większego pliku i dłuższe rozpakowywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 [ciach] No chyba, że na danych dystrybucjach tylko określony jeden format z nich chodzi z tego co pamietam z dawnych czasow poczatkow moich linuxowych: kiedys prawie w kazdym systemie linuxowym byl kompresor gzip, natomiast rzadko lub (_wogole_ → w ogóle) ORT nie wystepowal kompresor bzip, czy bzip2. wtedy umieszczanie dwoch typow archow bylo uzasadnione @shimonic: "mniej czasu, mniejsza kompresja (często (_wogóle_ → w ogóle) ORT w ogóle brak jej), ale wszystke pliki w jednej pczce" hmm, do tego (IMHO) sluzy tar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi