primo Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Witam, czy jest taka możliwość rozszerzenia repozytorium apt-get - synaptic, aby kde zaktualizowało się samo do wersji 4 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 musisz znalezc repozytoria np.developerskie z KDE. Widzialem kiedys takie w necie na zagranicznych forach. Ale nie pamietam gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Marzec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 a jak to jest w ogóle z tymi repozytoriami, jak to działa ?? przykładowo jeśli wchodzę na stronę kde.org i trafiam na ftp z którego można u nich pobrać najnowszą wersję kde to czy można dodać taki adres do repozytorium, czy też to musi być jakoś specjalnie spreparowane z ich stony ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 musi miec odpowiednie...kur..czak...zapomnialem jak to sie nazywa. W kazdym razie do apta musi byc specjalnie przygotowany. Z yumem jest chyba inaczej, ale nie jestem pewien jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Z yumem jest chyba inaczej, ale nie jestem pewien jak By dane paczki były widzane w yumie, to trzeba odpalić program createrepo na danym katalogu. Powstaje wtedy katalog repodata (np. ten → ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/3.4/RedH.../i386/repodata/ )z odpowiednimi informacjami i yum juz wie co i jak. Podobnie robi się z apt (powstają tylko inne dane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 moglbys troche dokladniej to wytlumaczyc. jak stworzyc to repozytorium za pomacoa tego programu, bo mi nic nie wychodzi nie rozumiem (_wogle_ → w ogóle) ORT jak to mam zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Sorry, że tak późno, ale jakoś mi się ten wątek zapodział :/ jak stworzyc to repozytorium za pomacoa tego programu createrepo /ścieżka/do/katalogu/z/RPMami Potem wystarczy udostępnić taki katalog innym komputerom przez FTP lub HTTP :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiotata Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Witam, czy jest taka możliwość rozszerzenia repozytorium apt-get - synaptic, aby kde zaktualizowało się samo do wersji 4 ?? Hi, sprawa jest prosta: musisz dodać adres odpowiedniego repozytorium do swojego sources.list (lub ew. w osobnym pliku do podkatalogu /etc/apt/sources.list.d - np. "kde-redhat.list"). U mnie ten plik wygląda tak: ## kde-redhat repository(s) for RedHat/Fedora RHREL #rpm http://apt.kde-redhat.org/apt kde-redhat/RHREL stable rpm http://apt.kde-redhat.org/apt kde-redhat/all stable rpm http://apt.kde-redhat.org/apt kde-redhat/fedora/3 stable (linia dla RedHat Enterpise wykomentowana celowo). Przy czym nie jest istotne, czy będzie to osobny plik (j.w.), czy też wpis taki umieścisz w sources.list. Ważne, żebyś trzymał się konwencji ze swojej wersji apt`a. Potem jużtylko "apt-get update" i masz w synapticu nowe pakiety z KDE (BTW - wersji 4 chyba jeszcze nie ma ?, ja mam 3.4.0). Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Kwiecień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 a niech ktoś mi powie jak to możliwe że klępię jako root w terminalu rpm -q kde a on wypluwa że nie ma takiego zainstalowanego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Bo kde to nie jest paczka, tylko właściwie zbiór paczek z oprogramowaniem, które w sumie tak się nazywa. Jak chcesz zobaczyć, co masz zainstalowane, to wydaj sobie polecenie rpm -qa | grep kde. To Ci wyświetli wszystkie pakiety, które się rozpoczynają od tej nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 rpm -qa | grep kde. To Ci wyświetli wszystkie pakiety, które się rozpoczynają od tej nazwy. Które zawierają w sobie tę nazwę, a ściślej mówiąc ciag znaków "kde" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 Dobrze wiedziec ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi