irkowy Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 robie tek: [jasmin@Marduk mnt]$ mount -t smbfs //192.168.1.19 /mnt/filmy mount: only root can do that gdzieś na forum znalazłem żeby wpisać chmod +s /bin/mount ale to nic nie dało, dalej ten sam komunikat, jest na to jakis sposób, np jak zrobić zeby user miał takie same prawa jak root, coś takiego jak w windowsie przypisanie do grupy administratorów, Da się jakoś (_wogóle_ → w ogóle) ORT wyłączyć to sprawdzanie praw? żeby było tak jak w starym dobrym win98, że każdy może wszysko bo to męczące jest na dłuższą metę - hasła simasła. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 A masz utworzony katalog /mnt/filmy i nadane do niego prawa do zapisu dla każdego usera?? Jak nie to spróbuj: $mkdir /mnt/filmy $chmod 777 /mnt/filmy Ewentualnie zamiast mount użyj smbmount -o username=[username] //somemachinename/userhome /home/userhome/mnt/SOMEMACHINENAME/homes oczywiście bez niepotrzebnego parametru(tz. usera). Jeśli to nie pomoże spróbuj programami SMB4K, linneighborhood, xsmbrowser, albo domyślnymi z gnome lub kde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Marzec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 [jasmin@Marduk ~]$ smbmount //192.168.1.19/filmy /mnt/filmy/ -o username=irkowy libsmb based programs must *NOT* be setuid root. 3895: Connection to 192.168.1.19 failed SMB connection failed Dostęp do katalogu /mnt/filmy jest pełny czyli tak jak napisałeś 777 A co do np kde, jeżeli wpisze w Konquerorze smb:\192.168.1.19\filmy to mi wyświetla katalogi ale jak włącze jakiś film to mi go ściąga gdzieś na dysk!!! i dopiero jak sciągnie to odtwarza się w jakimś programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi