ecik Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Chciałbym używać polecenia sudo, ale po podaniu hasła wywala mi to [xxx@localhost ~]$ sudo synaptic Password: xxx is not in the sudoers file. This incident will be reported. A tak w ogóle to które hasło mam podać ? (_root'a_ → roota) ORT czy użytkownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Witam!! Powinieneś podać (_chasło_ → hasło) ORT hasło użytkownika!! Tylko z tym sudo trza uważać Bo jak go jest za dużo to system jest nieco mniej bezpieczny, ale to tak jna marginesie POZDRO!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik Napisano Marzec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 No dobrze ale ten komunikat dostaje właśnie po podaniu hasła użytkownika, więc dlaczego nie mogę wykonać polecenia i otrzymuje ten monit ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 xxx is not in the sudoers file. Wyedytowałeś w ogóle plik /etc/sudoers? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik Napisano Marzec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Nie bardzo wiem gdzie i co wyedytować. U mnie obecnie wygląda to tak jak poniżej : # sudoers file. # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the sudoers man page for the details on how to write a sudoers file. # # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # Defaults specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL # Uncomment to allow people in group wheel to run all commands # %wheel ALL=(ALL) ALL # Same thing without a password # %wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL # Samples # %users ALL=/sbin/mount /cdrom,/sbin/umount /cdrom # %users localhost=/sbin/shutdown -h now Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Nie bardzo wiem gdzie i co wyedytować. http://dhost.info/byte/ubuntu.html#allowmoresudoers Mała uwaga: zamiast dawać wszędzie ALL lepiej zmniejszyć uprawnienia do odpalenia samego synaptica man sudo man visudo Twoimi przyjaciółmi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik Napisano Marzec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Nu dodałem użytkownika ale wywaliło błąd przy uruchamianiu programu no i wcale nie pytał o hasło a ja chciałem zrobić to tak by trzeba było za każdym razem podawać hasło użytkownika (właśnie tak jak to jest w ubuntu). Poprostu chodzi mi o to bym nie musiał w konsoli przechodzić na (_root'a_ → roota) ORT tylko żebym mógł użyć sudo z moim hasłem. Z Tych manuali to nie bardzo jarze jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 A co dopisałes do konfiga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik Napisano Marzec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 dodałem linie: <nazwa_użytkownika> ALL=(ALL) ALL i po restarcie zadziałało tak że pyta o hasło ale przy próbie odpalenia synaptica wywala błąd i nie uruchamia się. [xxx@localhost ~]$ sudo synaptic Password: Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified (synaptic:9830): Gtk-WARNING **: cannot open display: [xxx@localhost ~]$ na razie nie zauważyłem by przy innych programach sprawiał problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Xlib: connection to ":0.0" refused by server Spróbuj przed sudo wydać komendę: export DISPLAY=":0.0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik Napisano Marzec 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2005 Nie pomogło i jesli chodzi o synaptica to dalej wywala ten błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi