::DoGG:: Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Szybko i wprost. Zainstalowalem rpm-a dokladnie to jadra jakie mam. nie wykazal zadnych bledow podczas instalacji, laduje sie poprawnie. Wpisy w /etc/fstab wygladaja tak: /dev/hda1 /mnt/winc ntfs rw,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/wind ntfs rw,umask=0222 0 0 zarówno z opcja ro (podano tak w poradach na tej stronie) jak i rw (czyli read-write) montuje sie zawsze tak: dr-xr-xr-x 1 root root 8192 mar 19 15:06 winc dr-xr-xr-x 1 root root 24576 mar 24 13:49 wind i co logiczne kazdy podkatalog w partycji ntfs ma identyczne jak powyzej prawa. I niestety nie mam pojecia jak zmusic go do zapisywania na ntfs-ie.. Ma ktos jakiespomysyl?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Witam. Zajrzyj do tego tematu: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...ic=3771&hl=ntfs Może tam znajdziesz coś ciekawego (np. to, że w zapis na NTFS spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT jest raczej niebezpieczną zabawą). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 zainteresuj się obcją "umask=0222" : wstaw umask=0000 a wszyscy będą mieli prawo zapisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 wstaw umask=0000 a wszyscy będą mieli prawo zapisu To niestety nie jest taki proste. Wstawienie do /etc/fstab opcji umask=0000 nic nie zmienia. Nadal nie ma zapisu. Aby go uzyskać trzeba użyć bardziej wyrafinowanych metod opisanych w temacie do którego link podrzuciłem w poprzednim poście. Nie polecam jednak zapisywania czegokolwiek na ntfs. Dużo lepiej jest użyć partycji fat32. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 No wiec sprawa wyglada tak. Najchetnie caly dysk bym sformatowal jako ext2, niestety jednak czesto musze podpinac ten dysk do maszyn windowsowych zeby przerzucac dane wiec musze niestety miec duza partycja windowsowa na dysku. A co do fat32, niestety.... gdyby nie ograniczenie wielkosci pliku w tym systemie plikow do 2 G(chyba cos kolo tego) to juz dawno mialbym fat32 . Niestety. czesto zrzucam pliki z kamery dv ktore w raw avi maja po 20 ggiga wiec kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 do 2 G(chyba cos kolo tego) Do 4-rech giga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 ::DoGG:: To może przeczytaj ten wątek: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...ic=3858&hl=ntfs i przejdź jednak na ext3. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Mozesz , majac dysk sformatowany jako ext3 , uzywac programu explore2fs. Przynajmniej ja tak sobie zrobilem Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 ext3 nie byloby zle, raz mialem jedna partycje jako ext3 i szybko wywalilem. Mam dosc glosny dysk i journaling co sekunde robil troszek halasu Ale jak znacie sposob zeby to wylaczyc to pewnie tak zrobie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 z tego co pamietam to ext2 to ext3 bez journalingu... choc moze byc jescze w czyms gorsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 to ext2 to ext2 :?: A AlienJR wcale nie jest ekspertem tylko dlatego ze ma kapelusikow duzo i na pewno go to denerwuje jak ktos powie do niego ekspert tylkoz tego powodu :D :D :D W takim razie nie wiem dlaczego ale pamietam wtedy ze dysk mi robil halas dokladnie co sekunde, moze jakis demon chodzil w tle, nie jestem pewien bo system stal na tym 20 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Marzec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 NIGDY PRZENIGDY NIE NAZYWAJ MNIE EKSPERTEM Z POWODU NAPISU POD KAPELUSIKAMI... !!!! Boze jak to mnie ... ehhhh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 journaling co sekunde robil troszek halasu Journaling nie ma z tym nic wspólnego. Ten mechanizm służy tylko do szybkiego naprawienia systemu plików po jego uszkodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 journaling co sekunde robil troszek halasu Journaling nie ma z tym nic wspólnego. Ten mechanizm służy tylko do szybkiego naprawienia systemu plików po jego uszkodzeniu. Dzięki twojemu postowi i wyciszeniu kompa(zainwestowałem 70zł ) widzę i słyszę ,że mój dysk sobie świeci i cichuteńko skrzeczy co sekundkę. Gajownik to się nazywa profesjonalista w pełnym wymiarze. Pracuje i poszerza swoją wiedzę tak jak pełnoetatowy pracownik. Pełny podziw dla tego gościa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 Dzięki twojemu postowi Któremu, jeśli można spytać? widzę i słyszę ,że mój dysk sobie świeci i cichuteńko skrzeczy co sekundkę. Miałem kiedyś coś podobnego -- okazało się, że coś pisało ciągle do logów. Zacząłbym poszukiwania w tym kierunku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi