Skocz do zawartości

czy istnieje odpowiednik TurboPascala?

Gość _PaT

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje jakiś GUI do obojętnie jakiego (ze wskazaniem na FreePascala) kompilatora pascala lub ewentualnie czy istnieje jakiś projekt stworzenia takiego graficznego interface'u???

Uprzedzam odpowiedzi - nie interesuje mnie środowisko takie jak delphi czy kylix; szukam czegoś w rodzaju TurboPascala.

• 3 weeks later...

Zdecydowanie polecam KDevelop :) Zakochalem sie w tym pakiecie ;) Uzywam go wprawdzie do pisania w C/C++ , ale obsluguje bez problemu rowniez inne jezyki/kompilatory, spokojnie mozna pod niego podlaczyc np. FreePascala wlasnie (zreszta sam tak zrobilem, bo w Pascalu tez zdarza sie cos napisac :) )

Pozdrawiam, Doriath

Gość _PaT
Zdecydowanie polecam KDevelop :) Zakochalem sie w tym pakiecie ;) Uzywam go wprawdzie do pisania w C/C++ , ale obsluguje bez problemu rowniez inne jezyki/kompilatory, spokojnie mozna pod niego podlaczyc np. FreePascala wlasnie (zreszta sam tak zrobilem, bo w Pascalu tez zdarza sie cos napisac :) )

Pozdrawiam, Doriath

Dzięki Ci gościu. Świetnie się składa, bo akurat mam go zainstalowanego, a tamte podane wcześniej programiki są badziewne. Z jednego zrezygnowałem od razu a drugi, mimo że ma wszystkie configi od nowa ustawiane (3h roboty) to chce mi na siłe kompilować wszystko z parametrem -o. To mi nie przeszkadza tylko w C, Pascal nie działa.

_PaT jedna sprawa tylko mi sie przypomniala - nie pamietam czy wersja 2.x 'obsluguje' Pascala, ale jakby co to 3.x (_napewno_ → na pewno) ORT :)

Mariusz skoro uzywasz KDevelop do pisania w C/C++ to moze odpowiesz mi na jedno pytanko. Jest to jedyny problem, ktory mam z tym pakietem. Jak w nim zainstalowac jakis pozadnie dzialajacy C++ reference? (mowie o wersji 3.x) Chodzi mi o cos takiego co jest we wszystkich pakietach Borlanda czy tez bylo w KDevelop 2.x - kursor na funkcje, ctrl+f1 i pojawia sie jej ladny opis. Czy tez nawet nie musi byc tak, wystarczyloby chociaz zeby dzialalo wpisanie w search help'a nazwy funkcji i zeby znajdowal. W zaden sposob nie potrafie tego zrobic, a szperanie w google'u za kazdym razem kiedy np. chce sprawdzic z jakiej biblioteki pochodzi dana funkcja nie jest jednak specjalnie wygodne :)

Pozdrawiam, Doriath

Mariusz skoro uzywasz KDevelop do pisania w C/C++ to moze odpowiesz mi na jedno pytanko. Jest to jedyny problem, ktory mam z tym pakietem. Jak w nim zainstalowac jakis pozadnie dzialajacy C++ reference? (mowie o wersji 3.x) Chodzi mi o cos takiego co jest we wszystkich pakietach Borlanda czy tez bylo w KDevelop 2.x - kursor na funkcje, ctrl+f1 i pojawia sie jej ladny opis. Czy tez nawet nie musi byc tak, wystarczyloby chociaz zeby dzialalo wpisanie w search help'a nazwy funkcji i zeby znajdowal. W zaden sposob nie potrafie tego zrobic, a szperanie w google'u za kazdym razem kiedy np. chce sprawdzic z jakiej biblioteki pochodzi dana funkcja nie jest jednak specjalnie wygodne :)

Próbowałeś devhelp ? gdzieś znalazłem do tego biblioteki do C++ i QT

Nie jest to może rewelacja - zdarzają mi się czasami jakieś dzwine zwisy przy intensywnym używaniu ale da się z tym żyć.

Sciagnalem, zainstalowalem, wyglada calkiem ok :) Dzieki za info :)

Mam jeszcze tylko prosbe - masz moze namiary na tego book'a do C++ o ktorym wspomniales? Bo jakos nie moge znalezc zadnego dobrego.

Nie wiem czy mam namiary - poszukam.

Jeżeli nie to poszukam CI ten pliczek i wrzucę gdzieś na (_ftp'a_ → FTP-a) ORT