Skocz do zawartości

Lm_sensors - Jak Sie Za To Zabrac

wilu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem fanem overclockingu i brak programu typu windosowski speedfan jest dosc klopotliwy. Z tego co wygoglowalem najpopularniejszym programem do monitoringu sprzetu na linucha jest lm_sensors. Poczytalem odrobine na stronie domowej programu i okazuje sie ze instalacja sensorow jest raczej nietypowa.

Po pierwsze w jadrze musza byc wkompilowane odpowiednie moduly. Obecnie posiadam to jadro: kernel-2.6.9-1.667 - oryginalne instalacyjne. W jaki sposob sprawdzic cze jest ono wyposazone w odpowiednie moduly? Update jadra z paczki raczej mnie nie interesuje. Kilka tygodni temu (kiedy jeszcze jechalem na mandarynie 9.2) skonfigurowalem dzialajace jadro (2.6.10 o ile pamietam), niestety na fedorze nie dzialalo. Niemniej jednak dzis sprobuje zrobic jeszcze jedno jajko, moze tym razem zadziala :)

Kontynuujac, czy ktos ma jakies doswiadczenia jesli chodzi o instalacje oprogramowania do monitoringu sprzetu? Bylbym wdzieczny za jakis przewodnik typu how-to.

Aha, rozumiem ze lm_sensors jest wersja konsolowa, czy istnieje jakas nakladka graficzna?

Ewentualnie, czy istnieje jakis inny maly i lekki programik do monitoringu sprzetu? Moze sa jakies inne ciekawe pliki typ /proc/cpuinfo?

Niepotrzebnie kombinujesz. Jest przecież rpm dla FC3, trzeba go tylko poszukać już nie pamiętam strony. Instalujesz i wpisujesz sensor i masz. Jajka FC mają zazwyczaj wkompilowane wszystkie moduły do popularnych płyt głównych, musisz tylko znaleść odpowiadający twojej płycie. Najłatwiej będzie ściągnąć (_źrudło_ → źródło) ORT jądra i zrobić na nim make menuconfig. Odszukać potrzebne moduły i sprawdzić czy je masz w swoim jądrze, jeśli masz popularny sprzęt to na pewno będą. Jeśli chcesz graficzny interfejs to zainstaluj gdesklets i ściągnij ze strony gdesklets lmsensors, jest w Displays and Sensors.

Nie ma to jak sobie utrudnic zycie :P

Zabralem sie za budowanie nowego jajca.. 2.6.11

Skonfigurowalem, skompilowallem, przekopiowalem, dopisalem do gruba.

Efekt:

WARNING: unable to open an initial console

Dokladnie taki sam blad mialem jakis czas temu, uzywajac sprawdzonego pliku z konfiguracyja jadra (ktory dzialal na mandarynie).

Jakies koncepcje co do tego errora?

BTW, z tego co wiem pliku initrd nie potrzebuje (mam racje?) wiec nowa sekcja w grubie wyglada tak:

title Fedora Core (2.6.11)

root (hd0,5)

kernel /boot/bzImage-2.6.11 ro root=/dev/hda6

Bede wdzieczny za wskazkowki :)