Skocz do zawartości

Szukam Opiekuna Pakietu Dla Fedory

Gość lutel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Popełniłem firewalla pod tytułem LutelWall (http://firewall.lutel.pl), sam używam dystrybucji Gentoo ale chciałbym pokazać to narzędzie społeczności Fedorowej. Jeżeli chciałbyś pomóc w utrzymywaniu pakietu rpm dla Fedory to bardzo proszę o kontakt na emaila. Jeżeli trafiłem pod zły adres to bardzo proszę o informację gdzie można skontaktować się z developerami utrzymującymi pakiety dla Fedory.

Pozdrawiam,

Tomek

Sądzę, że mogą być problemy po przekompilowaniu tego programu na Gentoo, gdyż są dość duże różnice :/ Trzeba by było poświęcić trochę czasu na przestudiowanie programu i zbudowanie paczki. Także nie jest to takie proste :/

gdyby ktoś umiał stworzyć rpm'kę i podesłać mi instrukcję jak to zrobić to będę bardzo dźwięczny :)

Zrobiłem tak jak umiałem najlepiej, chociaż pewnie można lepiej :P

http://80.55.221.90/~gajownik/linux/RPMS/lutelwall/

Rpmlint się tylko pluje o dwie rzeczy:

[y4kk0@X lutelwall]$ rpmlint lutelwall-0.97-1.noarch.rpm
E: lutelwall non-readable /etc/lutelwall.conf 0600
E: lutelwall script-without-shellbang /usr/sbin/lutelwall

Brakuje tam chyba #!/bin/sh czy innego interpretera w skrypcie.

Jeszcze jedno pytanie, bo nie miałem czasu przetestować tego: czy ten skrypt jest uruchamiany jako usługa (były tam jakieś linie z chkconfig), czy tylko raz się uruchamia i wszystko chodzi potem bez problemów?

Przy okazji: może lepiej stosować do tworzenia plików tymczasowych mktemp (tak ze względów bezpieczeństwa)?

Mógłbyś róznież poprawić generowany plik HTML (teraz nie ma nawet podanego DOCTYPE).

Właśnie, jak ktoś ma czas, to prosiłbym o przetestowanie tej paczki. Jakby co, to podrzuć na fedora-extras plik SPEC albo podaj im tego linka.