suba Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Witam Gdy chcę uruchomić named /etc/init.d/named start Wyskakyje mi następujący błąd: /etc/init.d/named start Uruchamianie named: named: capset failed: Operation not permitted [ZAWIĂDĹ] Nie bardzo wiem co mam robić.. Czy mógłby mi ktoś pomóc. Z góry dzieuję za pomoc... Pozdrawiam [ suba ] :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Odpalasz to polecenie z (_root'a_ → roota) ORT? Ogólnie w linuksie takie rzeczy jak usługi można uruchomić tylko z roota, lub użytkownika należącego do odpowiedniej grupy(sporo konfiguracji). Najlepiej w konsoli wpisz su - i wykonaj swoje polecenie /etc/init.d/named start. Poza tym polecam graficzne narzędzie Usługi(Services), które znajdziesz w menu Ustawienia Systemowe --> Dodatkowe Ustawienia Systemowe. Możesz je też uruchomieć poleceniem /usr/bin/system-config-services. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suba Napisano Marzec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 witam ponownie.. odpalam z polecenia root. i właśnie dlatego nie wiem za bardzo o co chodzi. jeżeli chopdzi o X to nie mam możliwości ich uruchomnienia. mogę jedynie pracowac na konsoli.. proszę o jakieś pomysły.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 /etc/init.d/named start Uruchamianie named: named: capset failed: Operation not permitted [ZAWIĂDĹ] Wpisz: po tym: dmesg | grep -i avc i zobacz czy SELinux czegoś nie blokuje. Masz zaktualizowany system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suba Napisano Marzec 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 po wpisaniu dmesg | grwp -i avc nic mi się nie pojawaiło.. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Nie rekompilowałes przypadkiem kernela? https://www.redhat.com/archives/fedora-list...r/msg04226.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suba Napisano Marzec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Witam rekompilowałem jądro do nowszej wersji. tylko nie wiem jak mają być teraz ustawienia.. i czy możana przekompilować same moduły?? czy musze kompilować wszystko od początku. proszę o podpowiedź... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 rekompilowałem jądro do nowszej wersji. tylko nie wiem jak mają być teraz ustawienia.. To zainstaluj najnowsze jądro z updates-testing i wykorzystaj potem konfiga (/boot/config-2.6.11-1.7_FC3). Powyłączaj to co Ci niepotrzebne. Jesli to serwer, to raczej proponowałbym używać źródeł z dystrybucji, bo mają patche ExecShield, które chronią przed różnymi przepełnieniami buforów, itp. A tak OT: można wiedzie“ć po co rekompilujesz jądro? Jeśli masz problemy z poprawnym ustawieniem konfiguracji, to może lepiej siedziec na standardowym jajku? i czy możana przekompilować same moduły?? czy musze kompilować wszystko od początku. Nie wiem, nigdy nie miałem potrzeby rekompilowania jądra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suba Napisano Kwiecień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 WItam Rekompilowałem jądro ponieważ chciałem dodać kilka żeczy(rzeczy) z netfiltra.. W takim bądź razie czy mógłby mnie ktoś poinstruować co mógłbym zrobić żeby mi ten named zaczął działać na moim serwerze.. z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam [ suba ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 czy mógłby mnie ktoś poinstruować co mógłbym zrobić żeby mi ten named zaczął działać na moim serwerze.. Przecież w podanym wyżej linku masz podane co masz wkompilowac w jądro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi