piter10 Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 4 płytki FC3 mam z gazety, zainstalowałem i pojawił się problem: nie zainstalowały się niektóre polecenia pod konsolę :lsmod,init,grep,lsusb itd., poza tym system "chodzi" dziwnie powoli tj. powoli otwierają się okienka, przy próbie otworzenia katalogu na windowsowej partycji czekam pół minuty, w tym czasie pokazuje się komunikat "Anulować otwieranie?".Sprzęt mam taki sobie:Cel 2.4, 512 MB RAM, partycję sformatowałem w ReiserFS i przeznaczyłem na FC3 8 GB. Nie wiem czego się czepić.Instalowałem kilka razy i wciaż to samo.Nie jestem zbyt mocny w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Czy ktos mógłby mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 nie zainstalowały się niektóre polecenia pod konsolę :lsmod,init,grep,lsusb itd., Źle logujesz się na root. Powinienes to robić tak: su - /update/ Doczytałem dopiero teraz, że brakuje grep :/ Pewnie nie wyłączyłeś SELinux podczas instlacji. Jeśli już instalujesz na reiserze, to powinieneś w czasie instalacji wpisać: linux reiserfs selinux=0 Nie miałbyś takich problemów, gdybyś instalował na ext2/ext3 lub XFS. poza tym system "chodzi" dziwnie powoli Zaktualizuj najpierw system. W wielu paczkach poprawiono błędy i system chodzi teraz znacznie szybciej. Nie zainstalowałes może Linuksa na końcu dysku? Tam są najgorsze przepustowości i system będzie chodzić wolno. Jeśli masz system na Reiserze, to wyłącz SELinux na stałe (dodaj parametr jądra selinux=0 do /etc/grub.conf). Ja mam Athlona Xp 2000 przerobionego na 1250 ;-) 512MB RAMu i KDE mi śmiga (nawet nie używam sterowników nVidii) :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Ja mam Athlona Xp 2000 przerobionego na 1250 ;-) 512MB RAMu i KDE mi śmiga (nawet nie używam sterowników nVidii) :-) Gajownik zaniżyłeś częstotliwość taktowania proca?? Oj ty zbuju Jak możesz komputerowi taką krzywdę robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Jak możesz komputerowi taką krzywdę robić... Dlaczego krzywdę? Zmniejszyłem tylko FSB, bo coś się procesor przegrzewał (chyba pasta padła, bo wczesniej było w porzadku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2005 Jak możesz komputerowi taką krzywdę robić... Dlaczego krzywdę? Zmniejszyłem tylko FSB, bo coś się procesor przegrzewał (chyba pasta padła, bo wczesniej było w porzadku). Jak chcesz to mam dość dobrą pastę silikonówkę do wydania, tylko preferowany odbiór osobisty Zainwestowałem ostatnio 60zł w wyciszenie i wychłodzenie procka i zasilacza i przyniosło efekty Nie dość, że wentyl na procu kręci się bardzo wolno to temp. w stesie nie przekracza 55^. Produkt Artctic Cooling, szwajcarska jakość Made in China (Serio, firma ze Swiz, produkcja in China ). W dodatku wentyl świeci na niebiesko Super przyjaciel dla procka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Jak chcesz to mam dość dobrą pastę silikonówkę do wydania, tylko preferowany odbiór osobisty Hehe, trochę mam daleko do Mielca ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Pewnie nie wyłączyłeś SELinux podczas instlacji. Jeśli już instalujesz na reiserze, to powinieneś w czasie instalacji wpisać: linux reiserfs selinux=0 Przecież w czasie instalacji normalnie w srodowisku graficznym można go wyłączyć. Chyba gdzieś przy ustawianiu firewalla była opcja do tego. Jeśli masz system na Reiserze, to wyłącz SELinux na stałe (dodaj parametr jądra selinux=0 do /etc/grub.conf). To też nie jest chyba potrzebne, bo jak się go wyłączy przy instalce, to potem przecież i tak się nie włączy Ja mam system na reiserze i nie bawiłem się w zadne takie klocki. Wyłączyłem tylko podczas instalki ten selinux i chodzi tak już od ~października Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Przecież w czasie instalacji normalnie w srodowisku graficznym można go wyłączyć. Kiedys czytałem na fedora-test-list, że ktoś miał problemy bez tego parametru (to chyba było przy JFS), więc napisałem tak dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi