Skocz do zawartości

Kernel - Problem....

artandsoft

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sciagnalem kernel 2.6.11 z www.kernel.org i chcialem go przekompilowac ale... musze po rozpakowaniu kernala do /usr/src/linux-2.6.11 zrobic dowiazanie do /usr/src/linux. I tu mam problem bo tam nie ma katalogu "linux"

Jestem swierzy w (_linuxie_ → Linuksie) ORT wiec jest to dla mnie dosc duzy problem... Szukalem dla fedory jakiegos opisu jak przekompilowac recznie ale nie znalazlem... Wszystkie sa kompilacje sa opisane z rpm'ow.

Co z tym zrobic?

gajownik pisał na forum, aby bie używać jajek z kernel.org, bo są dziurawe.

;)

Od wprowadzenia nowej 4-cyfrowej numeracji już nie ma tego problemu i wszystko łatane jest na bieżąco (kiedyś łatali tylko w wersji rozwojowej).

Zresztą lepiej używać źródeł z Fedory, bo tam sa patche Exec Shield → http://en.wikipedia.org/wiki/Exec_Shield (no chyba, że ktoś chce używać PaX).

/edit/

4-cyfrowej → 4-liczbowej <_<

Zresztą lepiej używać źródeł z Fedory, bo tam sa patche Exec Shield → http://en.wikipedia.org/wiki/Exec_Shield (no chyba, że ktoś chce używać PaX).

Ogólnie zauważyłem, że na Fedorze kompilowanie jąder przynosi więcej szkód niż pożytku. Przestają poprawnie działać niektóre aplikacje(na przykład cedega).

Sory ale na wlasnej skorze sie przekonalem ze fedora jest do uzywania nie do kompilowania.Kompilowanie jajka nie jest dla fedory za dobrym pomyslem.Inne dystrybucje moze tak ale nie fedora.Poza tym yum zainstaluje ci w miare nowe jajko bodajrze 2.6.10-1.770.Ja sam tez chcialem motac z kompilacja ale to jest tylko problem i po skompilowaniu tak jak pisze ADIOS jest wiecej szkody niz pozytku.

Pozdrawiam.