Skocz do zawartości

Aktualizacja- Pytanie.

Koksik1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Aktualizowalem fedore za pomoca yum-a "yum update" i wszystko niby ciach ale jak wlaczam ten program do aktualizacji red hat alarm to wyswietla mi 227 aktualizacji. Przeciez yum zaaktualizowal wszystko chyba nie. A po wlaczeniu tego programu wyskakuje mi wykrzyknik w czerwonym kolku i pisze 227 aktualizacji.Co jest nie tak czy cos zle zrobilem czy co????

Moze ktos pomoc?

Pozdrawiam.

Aktualizowalem fedore za pomoca yum-a "yum update" i wszystko niby ciach ale jak wlaczam ten program do aktualizacji red hat alarm to wyswietla mi 227 aktualizacji.

Sprawdź czy zainstalowały sie paczki. Widziałem parę razy, jak standardowa wersja yum pościągała tylko pakiety, ale ich nie zainstalowała. Wpisz:

yum update yum
yum update

Dla pewności odpytaj bazę RPM, np:

rpm -q kernel yum udev

i porównaj to z wynikami up2date (ewentualnie zobacz na stronę z aktualizacjami → http://mirror.hiwaay.net/redhat/fedora/lin...updates/3/i386/ )

Wczoraj zrobilem yum update yum i potem yum update i niby wszystko szlo ok.Zostawilem na noc bo aktualizacji bylo az 563MB wszystko sie niby zrobilo.Ale nic znow wszedlem na u2date i dzisiaj mam juz 233 aktualizacje.Nie wiem co jest grane.Miejsce na dysku zniklo tyle ile pisalo czyli 563MB a rezultatow nie widac. Co jeszcze moge zrobic z tym???

P.s jak wpisalem rpm -q kernel yum udev to jest tak

[root@localhost ~]# rpm -q kernel yum udev

kernel-2.6.9-1.667

yum-2.2.0-0.fc3

udev-039-8.FC3

Witam!!

Na upartego możesz dostać się do katalogów gdzie yum pobrał pakiety i :

rpm *.*

Ścieżka do katalgow gdzie yum pobiera pliki :

/var/cache/yum/

Tam będą katalogi dla każdego rpozytorium osobno :):)

POZDRAWIAM!!

GRYHILD!!

---------------------------------------------------------

Żeby 3 razy posta edytować :):) ŚLEBODA!! --

---------------------------------------------------------

Stare paczki czyli co? Plik yum-a mialem z twojego projektu fedora faq i potem zrobilem update.Nie rozumiem o co chodzi z tymi paczkami.Yum dziala tylko te aktualizacje cos nie bardzo.Bo jak zrobie yum instal albo yum update kernel np to wszystko idzie.A yum update cos nie bardzo.Da sie jakos recznie zainstalowac to co on pobral bo w tym katalogu co podal GRYHILD

/var/cache/yum/
jest to wszystko tylko chyba sie nie zainstalowalo.

I od razu spytam jezeli zainstaluje sie to recznie to czy te paczki mozna potem usunac???

EDIT: Czy jest jakies polecenie dzieki ktoremu mozna zainstalowac wszystkie rpm-y z danego katalogu?????Zeby jednym poleceniem zainstalowac wszystkie te aktualizacje ktore pobral yum. Z gory THX!

Pozdrawiam! :):)

A yum update cos nie bardzo.

Tzn? Jakieś komunikaty? Podaj zawartośc pliku /etc/yum.repos.d/fedora-updates.repo

I od razu spytam jezeli zainstaluje sie to recznie to czy te paczki mozna potem usunac???

Tak.

Czy jest jakies polecenie dzieki ktoremu mozna zainstalowac wszystkie rpm-y z danego katalogu?????

Spróbuj:

rpm -Uvh *.rpm

albo

rpm -Fvh *.rpm

Probowalem te kody na kilka sposobow.

[root@localhost yum]# rpm -Uvh *.rpm

błąd: Nie znaleziono pliku poprzez glob: *.rpm

[root@localhost yum]# rpm -Uvh*.rpm

-Uvh*.rpm: nieznana opcja

[root@localhost yum]# rpm -Fvh *.rpm

[root@localhost yum]# rpm -Fvh*.rpm

-Fvh*.rpm: nieznana opcja

[root@localhost yum]#   

To jest zawartosć pliku fedora-updates.repo

[updates-released]

name=Fedora Core $releasever - $basearch - Released Updates

#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/

mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-released-fc$releasever

enabled=1

gpgcheck=1

A to jest zawartość pliku fedora-updates-testing.repo

[updates-testing]

name=Fedora Core $releasever - $basearch - Test Updates

#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/testing/$releasever/$basearch/

mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-testing-fc$releasever

enabled=0

gpgcheck=1

[root@localhost yum]# rpm -Uvh *.rpm

Musisz wejść do katalogu z RPMami.

Spróbuj najpierw to wpisac do fedora-updates.repo i zrobić yum update:

[updates-released]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - Released Updates
#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/
#mirrorlist=http://fedora.redhat.com/download/mirrors/updates-released-fc$releasever
baseurl=http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/$releasever/$basearch
    http://mirror.hiwaay.net/redhat/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch
enabled=1
gpgcheck=1

Sory ze ci tak glowe zawracam ale ciagle poznaje linux a widze ze ty jestes GAJOWNIK chodzaca encyklopedia ( w pozytywnym znaczeniu jak najbardziej).

Mam wyczyscic to co tam mialem w tym pliku i wpisac to co podales czy dopisac pod spodem????Pytam bo nie chce nic pomotac znow. :lammer: :)

Wczoraj wkleilem to co kazales do pliku yum dziala ale i tak to nic nie dalo.Mam male łącze wiec aktualizacje to na noc zostawiam.I dzisiaj sprawdzilem i to samo.

To jest przebieg aktualizacji niby wszystko ok tylko paru pakietach jest blad na koncu.

................................

(174/179): libgal2-2.2.5- 100% |=========================| 665 kB    00:33

(175/179): openoffice.org 100% |=========================|  41 MB    34:53

(176/179): libexif-0.5.12 100% |=========================|  58 kB    00:02

(177/179): spamassassin-3 100% |=========================| 671 kB    00:33

(178/179): rmt-0.4b39-1.F 100% |=========================| 208 kB    00:10

(179/179): emacs-common-2 100% |=========================| 9.7 MB    08:16

Error Downloading Packages:

python - 2.3.4-13.1.i386: failure: python-2.3.4-13.1.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

ttfonts-ja - 1.2-36.FC3.0.noarch: failure: ttfonts-ja-1.2-36.FC3.0.noarch.rpmfrom updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

system-config-printer - 0.6.116.1.1-1.i386: failure: system-config-printer-0.6.116.1.1-1.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

bind-libs - 24:9.2.5-1.i386: failure: bind-libs-9.2.5-1.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

xemacs - 21.4.17-0.FC3.i386: failure: xemacs-21.4.17-0.FC3.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

cups-libs - 1:1.1.22-0.rc1.8.5.i386: failure: cups-libs-1.1.22-0.rc1.8.5.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

openoffice.org-i18n - 1.1.3-9.5.0.fc3.i386: failure: openoffice.org-i18n-1.1.3-9.5.0.fc3.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

[root@localhost ~]#                 

Ale wszystko sie pobralo znow do katalogu ale nie zainstalowalo. A u2date pokazuje 232 aktualizacje.

EDIT: Zrobilem update kernela i zrobilo ok.Teraz mam takie pakiety

[root@localhost ~]# rpm -q yum udev kernel

yum-2.2.0-0.fc3

udev-039-10.FC3.7

kernel-2.6.10-1.770_FC3

A jak wpisuje yum update yum to wyskakuje takie cos.

Could not find update match for yum

No Packages marked for Update/Obsoletion

To juz nie wiem o co chodzi. :(

Error Downloading Packages:

python - 2.3.4-13.1.i386: failure: python-2.3.4-13.1.i386.rpm from updates-released: [Errno 256] No more mirrors to try.

Musiał paść serwer z paczkami i yum nie miał skąd ściągnąć RPMów. Uruchom ponownie yum update.

Ale wszystko sie pobralo znow do katalogu ale nie zainstalowalo. A u2date pokazuje 232 aktualizacje.

Z podanego wyżej komunikatu wynika, iż wszystko sie jednak nie pobrało i aktualizacja nie miała miejsca.

A jak wpisuje yum update yum to wyskakuje takie cos.

Could not find update match for yum

No Packages marked for Update/Obsoletion

Nic dziwnego. Nie ma żadnych programów o nazwie yum, które można zaktualizować (masz przeciez najnowszą wersję).

Teraz mam nowe jajko nowego yum-a ale aktualizacja i tak nie idzie.Masz jeszcze jakies pomysly co zrobic.Probowalem instalowac to co pobral yum ale nie moge.Wyskakuje ze plik jest w konflikcie z tym starym np.abiword itd. Zadna z komend zeby zainstalowac jednym poleceniem wszystko tez nie idzie wyskakuje ze plik nie moze byc zainstalowany i cos z ID KEY czyli jakies klucze czy cos. :(

Nowe jajko nic jednak nie dalo.

EDIT: Troche poskubalem yum-a no i wkoncu sciagnal wszystko do konca.Potem posciagalem klucze z twojego projektu fedora faq i wkoncu sie udalo.Juz zaaktualizowalem wszystko po 2 dniach zabawy.Dzieki za pomoc. :):lol:

EDIT2: Mam jeszcze pytanie. Po aktualizacji zainstalowala sie paczka ATI-fglrx....to sa stery do kart ATI a ja tego nie chce i poza tym to wersja testowa.Ja mam Nvidie co zrobic zeby aktualizacja sie nie sciagala albo zeby sie ta paczka nie instalowala.

Probowalem yum remove ATI-fglrx.... i usunelo polowe tych aktualizacji i innych rzeczy dzieki czemu fedora juz sie nie uruchomila (X-y sie nie uruchomily wcale) Co zrobic????

Z gory THX :)