lewy22 Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Hej! Ostatnio dorobilem sobie dodatkowa partycje za pomoca Partition Magic , po restarcie winowsa oczywiscie grub mi padl. No to CD_1 z Fedory i : 1 linux rescue 2 chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit ale po ponownym restarcie otrzymalem : Booting 'Fedora Core (2.6.10-1.766_FC3smp)' root (hd0,5) Filesystem type is fat , partition type 0xb kernel /boot/vmlinux-2.6.10-1.766_FC3smp ro root=LABEL=/1 rhgb quiet Error 15 : File not found Press any key to continue Po nacisnieciu klawisza okienko grub-a sie wlancza włącza czarno-biale i rozmazana , mozna w nim tylko rozpoznac ktory wis to FC3 i winxp z tym ze FC sie nie uruchamia a win tak. Nastepnie po sprawdzeniu okazalo sie ze partycje mi sie przesunely i FC jest teraz na hda7. Podejrzewam ze nalezy zmienic w grub.conf wpis "root (hd0,5)" na "root (hd0,6)" ( 6 bo 7-1 . A problem polega na tym ze nie wiem czy moje rozumowanie jest dobre :?: i prosli bym o wskazowki co z tym zrobic zeby to znowu zadzialalo a nie chcial bym rozwalic FC . Drugi problem jest taki ze nie wiem jak sie dostac do mojej partycji tam gdzie mam FC3 spod tej plytki instalacyjnej w trybie "linux rescue" ? :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Podejrzewam ze nalezy zmienic w grub.conf wpis "root (hd0,5)" na "root (hd0,6)" Z tego co tu wypisałeś, to dobrze podejrzewasz. Zrób tak. Drugi problem jest taki ze nie wiem jak sie dostac do mojej partycji tam gdzie mam FC3 spod tej plytki instalacyjnej w trybie "linux rescue" ? Na ten problem już sobie sam odpowiedziałeś tu: 2. chroot /mnt/sysimage Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 kernel /boot/vmlinux-2.6.10-1.766_FC3smp ro root=LABEL=/1 Do tego te 1 coś mi się nie widzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Do tego te 1 coś mi się nie widzi Dlaczego? Cos mi się wydaje, że to anaconda tak specjalnie dawała etykiety systemom plików, żeby nie było problemów po podpięciu jakiegos innego dysku z Linuksem. Kiedys miałem taki problem -- odpalał się z system nie z tej partycji co trzeba ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Marzec 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Czesto wlasnie mi Fedora instaluje dziwne label na partycje. A ze wzgledu ze zajmuje sie instalacja seryjna - 15 maszyn z ta sama konfiguracja. Bylo to bardzo uciazliwe. Po zainstalowaniu systemu musialem spradzic czy mam dobra tablice partycji i czy moge zrobic moj update seryjny. Jezeli nie bylo tak jak chcialem to musialem odnowa i to kilka razy re-instalowac system. Dopoki... nie znalazlem komendy e2label ktora pozwala zmienic label partcji: label /dev/hda1 daje biezacy label label /dev/hda1 newLabel zmiena label /dev/hda1 na newLabel Ciau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewy22 Napisano Marzec 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2005 Na ten problem już sobie sam odpowiedziałeś tu: 2. chroot /mnt/sysimage ups sorry ! :lammer: Wszystko juz dziala , wielkie dzieki za wszystkie wskazowki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi