hypnos Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Witam! Jestem swiezym uzytkownikiem Fedory (wczesniej pracowalem na MDK). System bardziej mi sie podoba niz Mandrake . Trcche wiecej trzeba posiedziec przy konfiguracji, ale mnie to nie przeszkadza Od paru dni mecze sie z funkcja podmontowywania napedow CD i FDD automatycznie, tzn. w momencie wrzucenia plyty nie nastepuje zamontowaniem, a co za tym idzie odmontowanie. Moj FSTAB wyglada tak: /dev/hdd /media/cdrom auto ro,noauto,user,exec 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto ro,noauto,user,exec 0 0 Reczne montowanie dziala bez problemow, ale chcialbym miec ta operacje zautomatyzowana calkowicie. Znalazlem (chyba) program, ktory prawdopodobnie odpowiada za to - AUTOFS. Ale pewien nie jestem. Jezeli ktos zna rozwiazanie na moje bolaczki prosze o info. Pozdr, Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Witam! Jestem swiezym uzytkownikiem Fedory (wczesniej pracowalem na MDK). System bardziej mi sie podoba niz Mandrake . Trcche wiecej trzeba posiedziec przy konfiguracji, ale mnie to nie przeszkadza Od paru dni mecze sie z funkcja podmontowywania napedow CD i FDD automatycznie, tzn. w momencie wrzucenia plyty nie nastepuje zamontowaniem, a co za tym idzie odmontowanie. Moj FSTAB wyglada tak: /dev/hdd /media/cdrom auto ro,noauto,user,exec 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto ro,noauto,user,exec 0 0 Reczne montowanie dziala bez problemow, ale chcialbym miec ta operacje zautomatyzowana calkowicie. Znalazlem (chyba) program, ktory prawdopodobnie odpowiada za to - AUTOFS. Ale pewien nie jestem. Jezeli ktos zna rozwiazanie na moje bolaczki prosze o info. Pozdr, Alex Mandrake ma łatkę na kernel zwaną supermount która automatycznie montuje urządzenia. Fedora nie ma takiej łatki(całe szczęście). Co prawda KDE chyba samo montuje urządzenia, ale opcji tej serdecznie nie polecam. Lepiej się przyzwyczaić do ręcznego montowania, gdyż jest bezpieczniejsze(nie odpali ci się automatycznie wirus jak w windowsie:P ) i nie zamula komputera. Zresztą firma Apple w MacOS X zrezygnowała z automontowania i przyzwyczaiła użytkowników do ręcznego montowania. Jak wiadomo według wielu ludzi MacOS X jest wzorem idealnego środowiska graficznego, więc jest to dobry znak, że użytkownik sam powinien montować urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Tak przypuszczalem, ze wziely gore tutaj nawyki z Mandrake'a Specjalnie mnie ta odpowiedz nie zdziwila, ale wolalem sie upewnic czy cos takiego jest w tej dystrybucji. Wczoraj doczytalem, ze mozna sobie i z tym poradzic w Fedorze (submount), ale chyba lepiej wypracowac sobie nawyk kontrolowania "montazu" napedow. Przeciez do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic Zgadza, sie, w KDE napedy sa montowane, ale ja nie uzywam tego srodowiska (wole XFCE), wiec szukalem rozwiazania ogolnego, bez szczegolnego powiazania z danym srodowiskiem. Teraz spokojnie moge sie zabrac za szukanie kolejnych frapujacych mnie kwestii w FC Pozdr, Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Pamiętam, że jak miałem świeżo postawioną FC3(na gnome), to miałem to automatyczne montowanie. Wystarczyło płytke wrzycić i już się pojawiała ikona na pulpicie Dopiero po jakimś większym update'cie znikło mi to z systemu i pozostało tylko montowanie ręczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Pamiętam, że jak miałem świeżo postawioną FC3(na gnome), to miałem to automatyczne montowanie. Wystarczyło płytke wrzycić i już się pojawiała ikona na pulpicie Dopiero po jakimś większym update'cie znikło mi to z systemu i pozostało tylko montowanie ręczne. Hehe, u mnie wręcz odwrotnie Najpierw nie miałem, a po aktualizacji zaczęło działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 Pamiętam, że jak miałem świeżo postawioną FC3(na gnome), to miałem to automatyczne montowanie. Wystarczyło płytke wrzycić i już się pojawiała ikona na pulpicie wink.gif Dopiero po jakimś większym update'cie znikło mi to z systemu i pozostało tylko montowanie ręczne. Mialem dokladnie to samo. Po zainstalowaniu paru paczek typu devel (instalowalem XFCE) nagle montowanie przestalo dzialac. I nie wiem gdzie szukac przyczyny I mamy niezbity dowod na to, ze automontowanie w FC tez istnieje Pozdr, Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 Witam! Ja ustawialem sobie w konfiguracji pulpitu w zakladce zachowanie=>ikony urzadzen i tam zeby na pulpicie sie pokazaly odmontowane i zamontowane urzadzenia.To chyba tam musisz sobie dopasowac bo ja po instalacji mialem od razu podmontowane w katalogu i we fstab tylko ikony na pulpicie nie bylo i jakis blad wyskakiwal.Pozmienialem ustawienia i jest ok. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos Napisano Kwiecień 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2005 Ale Ty mowisz o KDE. Mnie chodzilo montowanie niezalezne od uzywanego srodowiska graficznego. Ja akurat nie pracuje na KDE tylko XFCE, wiec ta metoda tutaj odpada. Ja tez po instalacji mialem podmontowywane napedy w katalogu /media, ale cos sie rozjechalo i nie mam pojecia co. Ale przed chwila sobie poradzilem przy uzyciu autofs'a. Dziala tak jak chcialem, czyli wysmienicie. Napedy widnieja po starem czyli w /media. Zero recznego motowania, pelen automat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi