Skocz do zawartości

Kernel Panic...

zembrowski

Rekomendowane odpowiedzi

FC3; LVM; ext3

Poważny problem:

podczas uruchomiania pokazał się komunikat z zapytaniem - Do you want to check data integrity? (lub coś w tym rodzaju)

odpowiedziałem Y

sprawdziło partycję i stwierdziło, iż powinienem sprawdzić dysk poleceniem fsck

tak też uczyniłem

przeczytałem komunikat o możliwym niebezpieczeństwie i dalej skanowało...

na wszystkie błedy ok. 7 dałem odpowiedź Y

Teraz mam problem bo system nie chce się podnieść. Komunikat:

WARNING: can't access (null)

exec of init ((null)) failed!!!: 14

umount /initrd/dev failed: 2

Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!

No i mam problem...

Odpaliłem instalkę FC3 DVD w trybie rescue [ linux rescue ], ale nie wykrywa FC3.

Jakieś pomysły co mogę zrobić, by to naprawić?

Opis typu partycji i fs na górze...

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

chyba tylko ponowna instalacja sad.gif

Jak masz czas to sie wstrzymaj. Pokombinuj a satysfakcja po udanym zabiegu gwarantowana.

Odpaliłem instalkę FC3 DVD w trybie rescue [ linux rescue ], ale nie wykrywa FC3.

Nie wiem czy tu o to tez chodzi ale mozliwe ze ktoras partycja ci padla. Ja znajomej rozwalilem partycje twardym resetem, po tym jak jej linuksa polecilem, a potem trzebabylo dano odzyskac:/ No i na rozwalonych fc3 rescue nie wykrywa instalacji fedory (tak jak u ciebie- dlatego sie odzywam :)).

Poczytaj manuale to fsck i e2fsck a potem kombinuj. Jakbys w rescue nie mogl wyswietlic wspomnianych manuali (bo ja nie moglem) to zaopatrz sie w jakiegos bootowalnego z plytki lina, chyba ze masz jeszcze innego na dysku :)

Jeśli to jest walnięta partycja, to polecam testdik - bardzo przydatne narzędzie do naprawiania różnych rzeczy - wyciągnęło mnie z opresji już dwa razy na dwa mozliwe ;)

Myślę, że w Twojej sytuacji dobrze by było, żebyś zaopatrzył się w jakąś Live CD wersję i popróbował naprawić - zdaje się, że jest parę stworzonych własnie do takich zadań.

A na przyszłość polecam ReiserFS (przy instalacji linux reiserfs -> i wtedy można wybrać w opcjach tworzenia partycji resierfs'a właśnie).