Skocz do zawartości

Sieć

simon_n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na tym forum :)

Zainstalowałem sobie FC3 poraz pierwszy i mam pewien problem:/

Mam w domu dwa kompy jeden (mój z FC3) i brata z Windowsem :/

Jak zainstalowć sieć ?? między tymi komputerami żebym mógł widzieć udostępnione pliki i katalogi na kompie brata. Mam jeszcze jedno pytanko iście lamerski przy montowaniu partycji NTFS nie mogłem edytować pilk w którym miałem dopisać linijke kodu :( pisało że nie mam uprawnień :( Gdzie można sie zalogować jako root ??Jeśli o to chodziło Fedorze, i jakie to klawisze ???? Z góry dziekuje za pomoc :)

Zainteresuj się: SAMBA

zapraszam na ;) :

Klik1

Klik2

Jeśli samba Cię przerasta postaw sobie proftpd na fedorce i załóż konto usera (powiedzmy "win") i nadaj prawo do uploadu. Wtedy kopiowanie plików będzie sie odbywać przez ftp-a

Ale jak kto woli. :lol:

BTW : czy ja już Tobie nie odpisywałem na http://newbie.linux.pl :?: Zdaje się że "Simon" już się o to pytał. Jeśli się nie mylę to po co zadajesz to samo pytanie w wielu miejscach :?: Myślę że pytanie dot sieci jest dość jasno zawarta na podanych w/w stronkach. A może liczysz na gotowca :?:.

Jeśli to nie Ty to najmocniej przepraszam :)

Co do partycji NTFS to miałem też problemy. Przerobiłem to co musiałem na FAT. Wiem że trzeba coś w FSTABIE pogrzebać - jak coś znajdę to się odezwę :huh:

Pozdrawiam

A jesli chodzi o NTFS to musisz najpierw zainstalowac modul do kernela stad: http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html

Wybierz wersje modulu zgodna z twoim jadrem czyli ta sama numeracja.Potem jezeli chcesz aby system automatycznie montowal ta partycje to musisz dopisac linijke do pliku FSTAB.Na forum poszukaj jest na pewno wszystko opisane. :)

P.S plik fstab znajduje sie w /etc

To ja jeszcze dodam apropo NTFS, że jest on obsługiwany w trybie do odczytu. Nie można na nim zapisywać, ale w teorii :]Są moduły do jądra obsługujące zapis, ale jest to nie zalecane ponieważ można stracić dane, więc jeśli naprawde chcesz zapisywać na NTFS, to polecam raczej FAT, chyba że ryzyk fizyk :]

No a do samby to dostałeś już linki!!

POZDRAWIAM!!