simon_n Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 Witam wszystkich na tym forum Zainstalowałem sobie FC3 poraz pierwszy i mam pewien problem:/ Mam w domu dwa kompy jeden (mój z FC3) i brata z Windowsem :/ Jak zainstalowć sieć ?? między tymi komputerami żebym mógł widzieć udostępnione pliki i katalogi na kompie brata. Mam jeszcze jedno pytanko iście lamerski przy montowaniu partycji NTFS nie mogłem edytować pilk w którym miałem dopisać linijke kodu pisało że nie mam uprawnień Gdzie można sie zalogować jako root ??Jeśli o to chodziło Fedorze, i jakie to klawisze ???? Z góry dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 Zainteresuj się: SAMBA zapraszam na : Klik1 Klik2 Jeśli samba Cię przerasta postaw sobie proftpd na fedorce i załóż konto usera (powiedzmy "win") i nadaj prawo do uploadu. Wtedy kopiowanie plików będzie sie odbywać przez ftp-a Ale jak kto woli. BTW : czy ja już Tobie nie odpisywałem na http://newbie.linux.pl :?: Zdaje się że "Simon" już się o to pytał. Jeśli się nie mylę to po co zadajesz to samo pytanie w wielu miejscach :?: Myślę że pytanie dot sieci jest dość jasno zawarta na podanych w/w stronkach. A może liczysz na gotowca :?:. Jeśli to nie Ty to najmocniej przepraszam Co do partycji NTFS to miałem też problemy. Przerobiłem to co musiałem na FAT. Wiem że trzeba coś w FSTABIE pogrzebać - jak coś znajdę to się odezwę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 Co do logowania, to w konsoli wpisujesz su - (z kreską), a potem hasło, jakie sobie ustawiłeś podczas instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 A jesli chodzi o NTFS to musisz najpierw zainstalowac modul do kernela stad: http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html Wybierz wersje modulu zgodna z twoim jadrem czyli ta sama numeracja.Potem jezeli chcesz aby system automatycznie montowal ta partycje to musisz dopisac linijke do pliku FSTAB.Na forum poszukaj jest na pewno wszystko opisane. P.S plik fstab znajduje sie w /etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 To ja jeszcze dodam apropo NTFS, że jest on obsługiwany w trybie do odczytu. Nie można na nim zapisywać, ale w teorii :]Są moduły do jądra obsługujące zapis, ale jest to nie zalecane ponieważ można stracić dane, więc jeśli naprawde chcesz zapisywać na NTFS, to polecam raczej FAT, chyba że ryzyk fizyk :] No a do samby to dostałeś już linki!! POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookash_x Napisano Kwiecień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2005 obsługa NTFS przez fedore http://www.fedora.pl/site/index.php?option...task=view&id=23 czyli głowna strona tego serwisu krótko zwięźle i na temat, polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon_n Napisano Kwiecień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Dziękuje za cenne informacje teraz może sobie poradze. Mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT zaledwie od 2 dni i jeszcze nigdzie indziej nie pisywałem postów, więc kolega Matwix musiał mnie z kimś pomylić. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Zwracam honor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi