Skocz do zawartości

Power Off

mikheal

Rekomendowane odpowiedzi

Moża też tak:

Wystarczy dopisać do parametrów wywołania jądra w /etc/grub.conf:

acpi=ht

ja zrobiłem tak:

...

title Fedora Core 3 powered by -=MATWIX=- (2.6.9-1.667)

root (hd1,0)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet acpi=ht

initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img

...

Jeszcze tylko reboot i powinno działać

Od tej pory nie mam jak narazie problemów z samoistnym wyłączaniem komputera. Wcześćniej niestety bardziej brutalnie musiałem z nim kończyć...

a jak nie chcesz aktuliznowac (choc to dziwne)...

Qrcze - jestem userem linuksa od prawie roku i nadal mam obawy przed aktualizają czy kompilacją. Co do aktualizacji to się obawiam, że coś pójdzie nie tak i się wszystko spier*** :lammer: . Co do kompilacji to też mam pewne obawy. Może wynikają one z mojej nie dość dobrej znajomości języka Angielskiego... Ciekawe kiedy się przełamie? Na pewno by się to przydało.

Ps. A może ktoś chce wpaść na browarka i nauczyć mnie przy okazji jak się kompiluje kernela :?:

Witam!!

Z kompilacją kernela może być ciężko, jes tam multum opcji i łatwo coś zepsuć. No ale spróbować zawsze można, jak nie zadziała to masz stare jajko, ono działa !!

Chyba jednak najłatwiej kernelka z z paczki rpm zainstalować :)

A co do aktualizacji system, to powinieneś to zrobić, bo dużo rzeczy się poprawia z biegiem czasu:]

Ja osobiście ma złe doświadczenia z aktualizacją, ale raczej jestem wyjątkiem :)

POZDRAWIAM!!

cześć , mam dwa totalnie lamerskie pytania , a mianowicie. Zauktualizowałem jajko i system zamyka się bez problemu , ale tylko z poziomu logowania. Kiedy jestem już np. zalogowany to nie wyłącza się - po komendzie "'halt" zatrzymuje się na "system halted" i koniec , próbowałem też "shutdown now" , ale to też nic nie dało. Więc pytanie brzmi : jak wyłaczyć system z poziomu użytkownika ?(głównie siedze na roocie) , bo nie chce mi się do strony logowania specjalnie po to wychodzić :P a drugie pytanie jest zupełnie komiczne , kombinowałem nad tym długo , ale .... nie umiem wyłączyć graficznego uruchamiania :P tzn. wiecie , żeby wyświetlały uruchamiane po kolei procesy itp. tzn. można to oglądać , ale po naciśnięciu "pokaż detale" przy odpalaniu , a ja bym chciał żeby to było od razu tak ładnie , na czarnym tle :P proszę o pomoc i wyrozumiałość :) ps. do zamykania systemu nie mogę wykorzystać acpi=off itp. bo mam laptopa , a wtedy znika mi kontrolka baterii i ogólnie system marudzi, że nie ma APM ps2. mam FC3 ..... pozdr.