mikheal Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 :lammer: System nie wyłacza mi komputera - wylacza HDD potem wypisuje Power OFF to acpi i tyle ciagle pracuje:( od razu zaznacze ze w biosie mam zalaczone. Z góry dzieki za pomoc (cel 1.7 hdd 80GB gf2MX, 512 RAM ECS VIA 400) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 witam tak jest na standardowym jadrze zrob update kernela i bedzie dobrze yum update kernel puzniej odinstaluj stare rpm -e kernel<stara wersja> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Moża też tak: Wystarczy dopisać do parametrów wywołania jądra w /etc/grub.conf: acpi=ht ja zrobiłem tak: ... title Fedora Core 3 powered by -=MATWIX=- (2.6.9-1.667) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet acpi=ht initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img ... Jeszcze tylko reboot i powinno działać Od tej pory nie mam jak narazie problemów z samoistnym wyłączaniem komputera. Wcześćniej niestety bardziej brutalnie musiałem z nim kończyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 mialem to samo po aktualizacji jadra wszystko OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 a jak nie chcesz aktuliznowac (choc to dziwne) to dopisz w grub.conf za rhgb quiet acpi=off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 a jak nie chcesz aktuliznowac (choc to dziwne)... Qrcze - jestem userem linuksa od prawie roku i nadal mam obawy przed aktualizają czy kompilacją. Co do aktualizacji to się obawiam, że coś pójdzie nie tak i się wszystko spier*** :lammer: . Co do kompilacji to też mam pewne obawy. Może wynikają one z mojej nie dość dobrej znajomości języka Angielskiego... Ciekawe kiedy się przełamie? Na pewno by się to przydało. Ps. A może ktoś chce wpaść na browarka i nauczyć mnie przy okazji jak się kompiluje kernela :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Słuchaj jak juz kolega jeden ci podal najlepiej wpisz yum kernel update i nic nie musisz kompilowac, poprostu zrestartuj kompa i to wszystko co musisz zrobic po aktualizacji - nie pekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 To mnie jeszcze przekonaj do kompilacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Witam!! Z kompilacją kernela może być ciężko, jes tam multum opcji i łatwo coś zepsuć. No ale spróbować zawsze można, jak nie zadziała to masz stare jajko, ono działa !! Chyba jednak najłatwiej kernelka z z paczki rpm zainstalować A co do aktualizacji system, to powinieneś to zrobić, bo dużo rzeczy się poprawia z biegiem czasu:] Ja osobiście ma złe doświadczenia z aktualizacją, ale raczej jestem wyjątkiem POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 nie rozumiem po co sie meczyc z kompilacja skoro ktos juz za nas zrobil paczke specjalnie pod ta dystrybucje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 ostatnio odpalilem sobie yuma i tak sobie przegladalem co by tu przydatnego zaktualizować i tak padło na kernel-utils uaktualnilem i system sie zaczął zamykac - spróbuj go uaktualnic moze ci tez zadziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewap01 Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 cześć , mam dwa totalnie lamerskie pytania , a mianowicie. Zauktualizowałem jajko i system zamyka się bez problemu , ale tylko z poziomu logowania. Kiedy jestem już np. zalogowany to nie wyłącza się - po komendzie "'halt" zatrzymuje się na "system halted" i koniec , próbowałem też "shutdown now" , ale to też nic nie dało. Więc pytanie brzmi : jak wyłaczyć system z poziomu użytkownika ?(głównie siedze na roocie) , bo nie chce mi się do strony logowania specjalnie po to wychodzić a drugie pytanie jest zupełnie komiczne , kombinowałem nad tym długo , ale .... nie umiem wyłączyć graficznego uruchamiania tzn. wiecie , żeby wyświetlały uruchamiane po kolei procesy itp. tzn. można to oglądać , ale po naciśnięciu "pokaż detale" przy odpalaniu , a ja bym chciał żeby to było od razu tak ładnie , na czarnym tle proszę o pomoc i wyrozumiałość ps. do zamykania systemu nie mogę wykorzystać acpi=off itp. bo mam laptopa , a wtedy znika mi kontrolka baterii i ogólnie system marudzi, że nie ma APM ps2. mam FC3 ..... pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Ja używam polecenia poweroff i działa. A co do drugiego, to wywal rhgb z grub.conf przy swoim jaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lewap01 Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 wielkie dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2005 Witam!! Centrum Sterowania --> Administracja Systemem --> (_menadżer_ → menedżer) ORT Logowania --> Zamknij System Tam sobie możesz ustawić, żeby (_urzytkownik_ → użytkownik) ORT mógł zamykać system :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi