Skocz do zawartości

Pytanko O Suse

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam tą dystrybucje na laptopie Maxdata T1000 i rzeczywiscie jest stabilna i wszystko pieknie chodzi a w dodatku w przeciwienstwie do fedory wykryła mi matryce LCD jak i pozostaly sprzet jak dzwiek grafika net, wiec pewnie wykrywa bardzo duzo sprzetu. tak więc polecam, warto sprobowac. Ale to tylko moje obiektywne zdanie :)

No to ja też dodam swoje trzy grosze :)

SUSE jest jedną z najlepiej dopracowanych dystrybucji jeśli chodzi o wsparcie dla różnego rodzaju sprzętu. Na Laptopy jest to jedyne rozsądne rozwiązanie jeśli chcemy mieć spokuj i pewność że sprzęt bedzie nam działał bez problemów (chodzi głównie o wykrywanie hardware'u).

Jak napisali pozostali, (_napewno_ → na pewno) ORT jest wolna, ale za to stabilna.

Wadą (_napewno_ → na pewno) ORT jest fakt iż jest płatna i skąpe mozliwości uaktualniania softwaru z serwerów firmowych novella, najczęściej aby mieś nową wersje jakiegoś programu trzeba kupić nową wersję distro :)

Pozdrawiam.

perbeatus mylisz sie co płatności, mniej więcej po miesiący od wydania nowej wersji pudełkowej, jest udostępniana na FTP wersja do ściągnięcia; jest podobnie jak z MDK, jak zapłacisz to masz darmowe wsparcie sewisu, ale od czego są fora?!

mam wersje 9.2 i nie powiedziałbym że jest wolna, działa równie szybko jak FC3. W kwietniu ma wyjść 9.3 i z tego co czytałem kątem oka ma mieć dużo nowości: forum suse, chyba nawet podobnie jak FC4. i zakładając że wersja FTP ukaże się miesiąc później to i tak chyba szyciej niż FC4, czyż nie?

aha, co do uaktualnień też się mylisz. są alternatywne serwery z nowszym softem i poprostu dopisujesz je do listy i uaktualniasz system (na podobnej zasadzie jak przez apt czy yum), sądzę że producent, który nie umożliwiał aktualizacji swego produktu szybko wypadłby z rynku.

suse hmmm moja pierwsza dystrybucja ... polecam

aktualizacja, konfiguracja - YaST mocna strona Suse

http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11504.html

wlasnie zamierzam na laptopie firmowym postawic Novell Linux Desktop 9 wersje testowa http://www.novell.com/pl-pl/products/deskt...menu_nld_bottom

oparte na Suse

interesuje mnie rozwiazanie ZENworks w dystrybucjach novella bo takiego pieknego i poteznego narzedzia brakowalo mi od czasu kiedy robilem kurs administratora Novell NetWare

juz dokladnie nie pamietam adresu, ale wiem że ściągałem z polskiego ale jak na forum suse poszukasz coś o SuSE 9.2 to znajdziesz serwery FTP do ściągnięcia dvd iso i tylko takie ja znalazłem. A jak wyszukasz hasła Yast to znajdziesz alternatywne serwery, które dopiszesz do listy i sprwanie aktualizujesz system. Niektórzy moderatorzy tamtego forum są odpychający więc uważaj co piszesz, ale znaleźć można wiele rzeczy; UWAGA większość z nich uważa SuSE za jedyny słuszny system. Dlatego wolę zagladać i pogadać na forum Fedory bo tutaj ludzie są jacyś bardziej gościnni :)

pozdrawiam