Skocz do zawartości

Pytanko O Suse

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam problemow z linuxem tylko linux ma problem, a dokladnie FC3 z moim sprzetem, co dziwne w FC2 bylo OK a tu od samego poczatku np. musze miec wlozoną plyte w DVD przez caly czas jak uzywam FC3, wystarczy ze na 10 minut ja wyjme (dvd jest puste) i chce np. odpalic K3b to zapomnij, staje mi k3b na wyszukiwaniu sprzetu. To normalnie porazka, czesto nie wiadomo z jakich powodow wisi i pomaga tylko reset, akurat wiecej nic mi nie przychodzi do glowy wiec sam widzisz ze to sa problemy techniczne ktorych nie tylko ja nie umiem rozwiazac, moze wlasnie w SuSe bedzie lepiej, jesli tak dobrze znajduje sprzet - zobaczymy, ale nie twierdze ze nie wroce to FC4 jesli sie cos poprawi, no tu mam za duzo problemow z moim sprzetem. Ja wiem ze to wina tych producentow ktorzy nie pisza sterow pod lina bo oni wybrali tylko jeden sluszny system Windows grrr, ale co zrobic. Na szczescie powoli zaczyna to sie zmieniac, w kazdym bądz razie dla mnie jedynym slusznym systemem jest poprostu LINUX i basta, a czy SuSe czy FC to LINUX i za to go kocham :P

Miałem Suse'a 9.2 i musze powiedzieć, że jest lepszy od MDK, ale to jednak jeszcze nie to ;) Gnome jakiś porypany - nie działała połowa opcji/funkcji (możesz dało się jakos poustawiać, ale nie chciało mi się bawić), dlatego pozostawało tylko kde ;)

IMO troche szybciej moze się uruchamiała od F., ale jakoś niezauważalnie. Problem z auktualizacjami przez Yust'a - jeżeli już się połączył i szło to jak krew z nosa B)

Do tego wersja do stargania przez ftp jest ponoć okrojona (nie wiem dokładnie, bo miałem wersje prof z emula).

Mi osobiście nie przypadła do gustu. Jedynie głowny themes sobie skopiowalem do gnome'a na F., bo był tego wart ;)

z tym gnome to się zgodzę, w SuSE można komfotowo pracować tylko w KDE, ale to środowisko jest niesamowicie dopracowane w SuSE i działa naprawdę dobrze. KDE w Fedorze u mnie muliło i zdecydowanie lepiej FC chodziła na gnome, a SuSE na KDE chodzi tak samo jak FC na gnome. Z tą aktualizacją się nie zgadzam, ale już chyba każdy użytkownik musi się zgodzić że to samo distro różnie działa na różnym sprzęcie, więc kłócić się nie bedę. A z tego co ja wiem to wersja z FTP nie jest okrojona, a jeżeli jest faktycznie to chyba o jakieś drobne programy.

KDE w Fedorze u mnie muliło i zdecydowanie lepiej FC chodziła na gnome

a moze santa jak bys wiedzial ze projekt Gnome jest wspierany przez RedHata to moglbys sobie wyjasnic dlaczego to tak i dlaczego Gnome jest domyslnym w FC itd itp

pozdrawiam

ooo wlasnie przeczytalem ze Novell dolaczyl tez do wspieraczy Gnoma i suportuje go.

Beyond the worldwide GNOME Community, GNOME is supported by the leading companies in Linux and Unix, including HP, MandrakeSoft, Novell, Red Hat, and Sun

wiedz wszystko moze sie zmienic tylko trzeba czasu.

Edytowane przez Sebastian915

Witam ponownie, właśnie zainstalowalem SuSE 9.2 i coz powiem to tak, tak jak o samochodach "Niemiecka solidnosc" Naprawde godny polecenia system, cos w skali ocen szkolnych :) 6 . Wiem czy muli?? Nie gorzej niz FC3, a jest naprawde tu wszystko, chodzby flash, java, acrobat reader, kaffeeine. eeh co tu gadac, pelen wypas :rolleyes: Ktos wspominal ze nie idzie tu kompilowac, zart, tu jest wszystko co w FC3 a powiedzialbym znacznie wiecej nawet. Super

Aha zapomnialem dodac, że o dziwo tu mi wszystko dziala i ciekawe jak oni to zrobili ale nawet glupie wygaszacze openGL dzialaja :)

A ja spróbuje na razie na wersji Live, którą właśnie ciągne z: http://www.linuxcentrum.com/download.php?id=011 . Jak będę zadowolony, to obok zainstaluję. Co do laptopów, to mi FC3 wykrywa wszystko bez problemów. A co do niezawodności, to może i fedora jest niezawodna, za to niektóre programy (grip, k3b) potrafiły mi ją parę razy zawiesić. Jedynym ratunkiem był terminal i reboot.