Skocz do zawartości

Aktualizacja I Co Dalej?

maclaska

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno przełamałem wrodzoną nieśmiałość i przełamałem dominację windy na moim kompie za pomocą FedoryCore3.

Czytam i czytam te wszystkie manuale i fora i faqi i durny jestem jak na początku - ale to nic (na dosie a potem windzie pracowałem 15 lat, wszystko przyjdzie z czasem;-)

Moje pytanie: aktualizuję komponenty przez yuma np. firefoxa1.0 do ff 1.0.2. Yum ściąga mi całą paczkę, tak jakby calutki świeży program - ładuję się wzorowo i działa super - nic sie nie czepiam. OK, ale co się dzieje ze starą wersją? Wyparowuje w magiczny sposób czy trzeba ja wykurzyć ręcznie?

Ten problem mnie nurtuje, gdyż z natury swojej jestem przeciwny odkładaniu się na moim dysku śmieci, o których istnieniu nie wiem (w windzie wszelkioe foldery typu temp i inne badziewia nie miały ze mną łatwego życia;-)

PS. A teraz coś z zupełnie innej beczki: przy pracy na partycjach FAT32 czy NTFS w windzie twardziel wesoło terkotał - dźwięki znany kazdemu. Na partycjach linuxowych CISZA!!! (terkocze dalej kiedy otwieram z poziomu (_linuxa_ → Linuksa) ORT partycje windowskie) O CO TU CHODZI? to już przerasta moje pojmowanie rzeczywistości i burzy cały światopogląd;-) Może ten linux to jakie szatańskie dzieło, które chce zawładnąć mą i mojego sprzętu duszą? ACHH - twardziel juz się poddał;-)

Co do aktualizacji, to yum podczas aktualizacji jakiejś paczki wywali tę starą :rolleyes:

Co najwyżej, to raz na jakiś czas możesz sobie wydać polecenie yum clean packages - wywali Ci to wszystkie paczki, które on ściągnął na dysk, a które już są zainstalowane i nie są więcej potrzebne ;)