Skocz do zawartości

Flagi Gcc

alienv

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ustawić flagi gcc w fedora 3?

w niektórych dystrybucjach jest plik mk.conf ew make.conf i tam można je ustawić, tak że przy kompilacji źródeł zostały skompiloweane pod mój cpu :)

a tu niemoge nic takiego znaleść ani żadnej informacji o tym czy i jak można coś takiego zrobić

Tworzysz sobie np. plik z takimi uprawnieniami:

[y4kk0@X ~]$ ls -l /etc/profile.d/moje_ustawienia.sh
-rwxr-xr-x  1 root root 626 gru 21 21:33 /etc/profile.d/moje_ustawienia.sh

o podobnej zawartości:

export CFLAGS="-march=athlon-xp -mtune=athlon-xp -O2 -fomit-frame-pointer -ftracer -momit-leaf-frame-pointer -mfpmath=387 -pipe -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -s"
export CXXFLAGS="-march=athlon-xp -mtune=athlon-xp -Os -fomit-frame-pointer -ftracer -momit-leaf-frame-pointer -mfpmath=387 -fvisibility-inlines-hidden -pipe -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -s"

(dwie linijki) i przelogowujesz swojego użytkownika. Dodatkowo trzeba zorbić plik ~/.rpmrc z odpowiednimi ustawieniami (przecież nie będziemy instalować rzeczy ze źródeł, a niektóre paczki SRPM używają RPM_OPT_FLAGS):

optflags: athlon -march=athlon-xp -mtune=athlon-xp -O2 -fomit-frame-pointer -ftracer -momit-leaf-frame-pointer -mfpmath=387  -pipe -DNDEBUG -DG_DISABLE_ASSERT -s

buildarchtranslate: i386: athlon
buildarchtranslate: i486: athlon
buildarchtranslate: i586: athlon
buildarchtranslate: i686: athlon
buildarchtranslate: athlon: athlon

• 2 weeks later...
mam go odpalac ?

Pliki z katalogu /etc/profile.d/ są uruchamiane (właściwie to tylko czytane) w momencie zalogowania na konto. Jeśli nie jesteś pewien czy dane flagi są ustawione, to wpisz np.:

echo $CFLAGS

po czym mozna poznac, że paczka SRPM używaja RPM_OPT_FLAGS ??

Przeglądasz plik *.spec danej paczki :-)