Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Może tutaj mi ktoś pomorze Nie moge sobie poradzić z ustawieniem fedory w grubie od Suse 9.1 No właśnie oto menu.lst # Modified by YaST2. Last modification on Fri May 7 16:41:14 2004 color white/blue black/light-gray default 0 timeout 8 gfxmenu (hd1,5)/boot/message ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux### title Linux kernel (hd1,5)/boot/vmlinuz root=/dev/hdb6 vga=0x317 splash=silent desktop resume=/dev/hdb7 showopts initrd (hd1,5)/boot/initrd ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Fedora Core### title Fedora Core kernel (hd0,6)/vmlinuz-2.4.22-1.2188.nptl vga=0x317 ro root=/dev/hda7 hdc=ide-scsi initrd (hd0,6)/initrd-2.4.22-1.2188.nptl.img ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows### title Windows root (hd0,0) chainloader +1 ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: floppy### title Floppy root (fd0) chainloader +1 ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe### title Failsafe kernel (hd1,5)/boot/vmlinuz root=/dev/hdb6 showopts ide=nodma apm=off acpi=off vga=normal noresume nosmp noapic maxcpus=0 3 initrd (hd1,5)/boot/initrd Chodzi mi konkretnie o wpis Fedory. Męcze się z tym już bardzooo długo więc prosze o pomoc. Podczas startu Fedory po piewszych informacjach dostaje : Kernel panic : No init found.Try passing init=option to kernel[/code] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Fedora Core### title Fedora Core kernel (hd0,6)/vmlinuz-2.4.22-1.2188.nptl vga=0x317 ro root=/dev/hda7 hdc=ide-scsi initrd (hd0,6)/initrd-2.4.22-1.2188.nptl.img Hmm... nie jestem pewien, ale tak na oko to powinno być /boot na początku a to (hd0,6) można dać w sekcji root czyli ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Fedora Core### title Fedora Core root (hd0,6) kernel /boot/vmlinuz-2.4.22-1.2188.nptl vga=0x317 ro root=/dev/hda7 hdc=ide-scsi initrd /boot/initrd-2.4.22-1.2188.nptl.img Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Bez /boot bo mam fedorke podzieloną na trzy patycje boot home i / Czyli bez boot . Jedyna na co jeszcze teraz wpadłem to że root=/dev/hda7 powinno być root=/dev/hda8 bo przecież hda7 to home a dopiero hda8 to /. Zaraz sprawdze ,ale pewnie d*pa wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 title Fedora Core root (hd0,6) kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2188.nptl vga=0x317 ro root=/dev/hda8 hdc=ide-scsi initrd (hd0,6)/initrd-2.4.22-1.2188.nptl.img To samo : Kernel panic : No init found.Try passing init=option to kernel Kurcze już mnie to wkurza bo od wczoraj nie moge się dostać do Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Nie no załamka bo nawet gruba od Fedory nie moge przywrócić. Jak pisze grub-install ... to pisze że nie ma boot device czy coś takiego :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 title Fedora Core root (hd0,6) kernel /vmlinuz-2.4.22-1.2188.nptl vga=0x317 ro root=/dev/hda8 hdc=ide-scsi initrd (hd0,6)/initrd-2.4.22-1.2188.nptl.img To samo : Kernel panic : No init found.Try passing init=option to kernel Kurcze już mnie to wkurza bo od wczoraj nie moge się dostać do Fedory. Podaj jak się nazywa partycja /boot, bo z tego co pisałes wcześniej to pod /dev/hda7 (w grubie hd0,6 - numeracja od zera) masz /home. A tak poza tym, to po co Ci oddzielna partycja /boot - IMHO niepotrzebne marnowanie miejsca :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Masz racje boot to hda6 home hda7 i / hda8 . Czyli zmienić na (0,5) tak ? Partycje boot jakoś kiedyś utworzyłem i tak już zostało. A ty jak masz partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Masz racje boot to hda6 home hda7 i / hda8 .Czyli zmienić na (0,5) tak ? Tak Partycje boot jakoś kiedyś utworzyłem i tak już zostało.A ty jak masz partycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT ? W sumie to to jest zwykły desktop, czyli tylko główny system plików / /home - dla bezpieczeństwa i żeby nie zapełnić przypadkiem / oraz swap - gdzieś na końcu dysku, bo prawie z niego nie korzystam Osobna partycja /boot jest w dzisiejszych czasach niepotrzebna - kiedyś LILO miało problemy z ładowaniem jądra leżącego za 1024 cylindrem, więc dlatego się ją tworzyło. IMHO teraz nie ma sensu tworzyć kilkunastomegowej partycji (no chyba, że się ma przedpotopowego BIOSa i system w takiej systuacji nie chce ruszyć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Nie no boot ma na hda 7 czyli 0,6 było dobrze. Bo (_wogule_ → w ogóle) ORT to zaczyna coś rpbic bo się pojawia pingwinek i parametry od kernela aż do tego komunikatu o init ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2004 Dobra już spoko root=/dev/hda8 na hda9 trzeba było zmienić . Tak czy siak dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi