chans Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 Witam. Jestem nowym uzytkownikiem fedorki i całkiem mi sie podoba. aktualnie mam mały problem: Zrobiłem aktualizacje systemu (fedora core ) przez APT- zgodnie z instrukcja podana na stronce. Wystąpił problem z plikami których w pierwszej próbie nie zassał, za drugim razem sie udało - zaczą sie proces aktualizacji. Wszystko przebiegało pomyslnie (jeden plik zapisało w nieco innej lokacji - nie pamietam jaki). Po zakonczonej aktualizacji (doszło do 100% i pokazał sie komunikat root@localhost) wyłaczyłem konsole i ponownie uruchomiłem komputer. Niestey system sie nie uruchamia w kernelu 2.10. tylko w 2.9 (pojawia sie komunikat o uruchamianiu sprzetu i na tym sie zatrzymuje). W grubie mam 3 wpisy - 2x fedora: kernel 2.9 i kernel 2.10 oraz winda. Kiedys próbowałem zainstalowac obsługe ntfs z pomoca instrukcji podanej na stronce ale sie nie udało. Prosze o prosta i mozliwie jak dokładniejsza odpowiedź tak aby n00b zrozumiał - każdy przez to przechodzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 APT- ja go nie używam ale gdzieś pisało że ma niebezpieczny update, a tymgardziej podejżewam że zrobiłeś update jakiś sterów karty graficznej, ale tylko w części, nie masz modułu jądra, a masz tylko zmodyfikowany xorg.conf. Odpal 5 płytę ratunkową fedory, zamontuje ci dysk, wejdź na niego, do katalogu /etc/ i wyedytuj plik inittab np vi inittab (ale najpiuerw zapoznaj się z vi) zmień id:5:initdefault: na id:3:initdefault: restartuj system, następnie zaloguj się na root, dostępny będzie tryb tekstowy wywołaj setup i zmodyfikuj ustawienia grafiki, lub ręcznie ustaw kartę w xot.conf z katalogu /etc/X11/. Po ustawieniu grafiki można wywołać tryb graficzny init 5, a przejść na tekstowy ctrl - alt -F1...F6, zatrymanie trybu graficanego init 3. Po zmianach jak już wszystko zadziała przywrócić wpis inittab id:5:initdefault: aby ponownie zaczoł startować tryb graficzny, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chans Napisano Kwiecień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 mam fedorke na dvd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wklaczynski Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 płytę ratunową możesz dociągnąć z fedora.redhat.com z działu download, jest dodatkiem jako mini CD, brakuje tu trybu awaryjnego, ale da się coś wykonac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 Ja bym to zrobił bez żadnej płyty. Mam Fedorę na DVD i można jej użyć, wpisując po zbootowaniu linux rescue a potem chroot /mnt/sysimage, ale to zupełnie niepotrzebne. Skoro działa Ci GRUB, po podświetleniu interesującego Cię jajka naciśnij literkę "a" i zmień parametr bootowania jądra z 5 na 3. Potem zainsteresuj się plikiem /etc/X11/xorg.conf albo poleceniem setup (chociaż u mnie to szwankuje). W setup możesz ustawić sieć, wpisz apt-get check aby sprawdzić integralność sytemu paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi