Skocz do zawartości

Linux Nie Dla Mnie :(((((((

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, no coz powiem krotko po 9 miesiacach uzytkowania (_linuxa_ → Linuksa) ORT, dzisiaj go wyrzucilem (no jeszcze nie do konca ale) juz mi zbrzydlo wieczne go naprawianie, jeszcze tyle nie grzebalem nawet w windzie XP, jak mi B.. mily !!!Wiecznie jak jakies zaleznosci,ale to przeboleje przyzwyczailem sie do tego, ale walki z moja karta graficzna to juz mam dosc!!! odsylam do tego http://forum.suse.pl/viewtopic.php?p=16671#16671

Zaczynalem od Auroxa 9.3 bylo miodzio, potem 9.4 no cos sie chaczyla czesto grafika ale dzialal, potem przezucilem sie na Fedore 2 no tam bylo lepiej juz sie mniej chaczyla, no to FC3 no tu to samo nie chaczy sie ale gry mi sie tna tak jak tu(źle powiedzialem) gry sie nie tna poprostu wisi klawiatura i myszka , :( To chyba wystarczy juz mi nerwy puscily, wieczne problemy z tym linuxem, zostawiam to innym na razie - niech inni walcza, moze jak sie cos zmieni to wroce do niego, a narazie mam go dosc !!!!!! Chyba ze ktos moze sie zainteresuje jaki mam sprzet i moze ktos kiedys wreszcie napisze sterowniki dla mojego komputera ehhh ciezko mi sie rozstawac,ale co mam zrobic kiedy Linux nie chce wspolgrac z moim sprzetem Sad Myslalem ze wlasnie w SuSE bedzie OK, bo tyle dobrego sie nasluchalem o nim, ze idealnie wykrywa sprzet, a jednak i on nie dla mnie, ale jestem wsciekly, no coz zostaje mi narazie winda mi pozostala :( , bo tu wszystko gra :(((((((

Linux nie do Gier :)

Myślę, że linux potrzebuję troche czasu żeby dorównać XP pod tym względem, piękne jest to, że mamy juz X.org sterowniki dla kart graficznych, ale ze stabilnością bywa różnie, ja osobiście próbowałem kiedyś akceleracji w NVidii i nie miałem problemów, trochę się pochrzaniło w Fedorze 3, ale udało się a pod SUSE nawet nie próbowałem, ale tylko dlatego że nie potrzebuje akceleracji - nie używam gier. Poczekajmy jeszcze trochę aż się to wszystko rozwinie... :) Jeśli chodzi o sprawy serwerowe, to nie widze w tej roli XP.

Witam, no coz powiem krotko po 9 miesiacach uzytkowania (_linuxa_ → Linuksa) ORT, dzisiaj go wyrzucilem (no jeszcze nie do konca ale) juz mi zbrzydlo wieczne go naprawianie, jeszcze tyle nie grzebalem nawet w windzie XP.......... [ciach]

:) Na fali euforii "wszyscy" chca instalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Gdy paru entuzjastom tlumaczylem, ze "Linux nie jest dla kazdego" (przynajmniej na razie), patrzyli na mnie jak na czlonka fanklubu z Redmond. Bawie sie linuxem juz dlugo, widze ogromny postep jaki sie dokonuje, bez ogromnych pieniedzy ladowanych wprost w rozwoj. Trzeba miec jednak swiadomosc, ze nadal sa duze problemy (np w obsludze sprzetu w egzotycznych konfiguracjach, rzadko wystepujacych zestawieniach, skladakach). Nie pomoga tu zadne biadolenia, zadne obrazanie sie na swiat, czy mowienie ze "to czy tamto" do niczego sie nie nadaje. Jesli tempo rozowju conajmniej utrzyma sie, to bedzie bardzo dobrze.

Mam prosbe do wszystkich Zniecheconych: Wracajcie, co jakis czas, zobaczyc co tam slychac w (_linuxie_ → Linuksie) ORT na dzis. Byc moze, w pewnym momencie stwierdzicie, ze "Juz jest dobrze!".

Pozdrawiam

Heh, szkoda, że się zniechęciłeś. A ja właśnie podjąłem decyzję o wywaleniu windozy raz na zawsze z mojego dysku. Trzymałem ją przez dłuższy czas, tak "na wszelki wypadek". Ale de facto od pół roku nigdy nie robiłem w niej czegoś, czego nie mógłbym zrobić w linuksie. Choć fakt, że nie jestem graczem.

Ale przypomniało mi się... Robiłem w windows coś, czego nie robię w linuksie. Usuwałem jakiegoś wirusa i spyware.

Ja tez nie jestem zapalonym graczem, ale milo jest czasem odpalic gre "Dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT" Enemy Territory (nie dla windowsa) a tu tymczasem z zegarkiem w reku 5 minut i wisi :((((( Juz nie wiem co jest, podejrzewam o to moją karte grafiki ze nie jest kompatybilna z linuxem :( Jeszcze sprawdze u kumpla, jak tylko to to sie jeszcze nie poddam poprostu wymienie bestie i wracam, bo tak powiem hmm uzaleznilem sie od (_linuxa_ → Linuksa) ORT czy co?? :)

Jeżeli chodzi o wsparcie 3D to już jest z tym nie najgożej :) Apropo gier, to coraz więcej ich wychodzi w obu wersjach np. UT2004 :) Można sobie instalnąć tu i tam :):) Nietóre (_linuxowe_ → linuksowe) ORT gierki są z opóźnieniem, ale są tak jak DOOM3 :] Myśle że to kwestia czasu, kiedy większość gier będzie na obie platformy :] Zresztą są od tego firmy które ppiszą porty, czy jak to tam się zwie :):) (_acha_ → aha) ORT i niektóre gry chodzą szybcije niż pod win !! np. q3 :):)

A co do mp3, to masz gdzieś tu na stronce :):) Np. TU

POZDRAWIAM!!

Enemy Territory (nie dla windowsa) a tu tymczasem z zegarkiem w reku 5 minut i wisi :((((( Juz nie wiem co jest, podejrzewam o to moją karte grafiki ze nie jest kompatybilna z linuxem

A jaka to karta? Jeśli to karta ATI, to miej świadomość, że ich sterowniki muszą się wieszać, bo nie są jeszcze dopracowe. Jeśli nVidia to wgraj od nowa sterowniki.

Testowałem na dwóch kompach:

1) Radeon 9200 - ET wiesza się po 15-20 minutach, podobnie filmy. Przy jajku 2.6.10. Na 2.6.11 wcale mi ich sterowniki nie działają.

2) GeForce2MX - ET działa wyśmienicie, ale niepłynnie :) przy każdym jajku.

OK sorki za zamieszanie, to wina karty grafiki troche sie grzala, co mnie cieszy bo chorobliwie nie chcialem wracac do windowsa, jakos nie lubie tamtego systemu :) Dziekuje serdecznie wszystkim za zainteresowanie i jeszcze raz przepraszam za zamieszanie

Hmmm , jedni przychodzą inni odchodzą :) ja sie zjawiłem i kombinuje z linuxem jak sie tylko da :D

teraz chyba zaczne kombinować z gierkami , choć konsole mam :P

mp3 , wav , avi .... wszystko śmiga ładnie , choć w mplayerze filmy troche mi tną (nie wiem czemu)

Ale ogólnie to nie chce powracać do windowsa bo:

1. jest tam syf jakich mało :P

2. kupe roboty bym miał zanim bym to wyczyscił

Ale jedna zecz ciagle karze mi powracać , a mianowicie wideokonferencja w tlenie no i odbieranie fotek z aparatu cyfrowego :(

No chyba ze wiecie jak sobie z tym poradzic to chcetny jestem :) i moze wkoncu nie bede (_wogóle_ → w ogóle) ORT wchodził na MS

Niestety, zaczynam rozumieć ludzi, którzy odchodzą. Mimo ciągłego rozwoju jest to system dla twardzieli z kupą wolnego czasu i samozaparcia. W codziennym użytkowaniu linuksik sprawia sporo problemów. Wystarczy rzut oka na forum. Najwięcej kłopotów sprawiają podstawowe rzeczy, do których służy komputer poza pracą, zwłaszcza multimedia (o mplayerze przez litość nie wspomnę). Ja jednak zostaję, ponieważ głupio by mi było przed ludźmi, którym ten system zachwalałem. Mam nadzieję, żę FC4 usunie niedomagania starszych wersji.

Najwięcej kłopotów sprawiają podstawowe rzeczy, do których służy komputer poza pracą, zwłaszcza multimedia (o mplayerze przez litość nie wspomnę).

Ale jak raz sie nauczysz to umiesz i przy nowej instalacji trach ciach i szybko masz wszystko zrobione. Kiedys po instalacji FC dopieszczalem ja 2 miesiace a teraz pol dnia.

Ja jednak zostaję, ponieważ głupio by mi było przed ludźmi, którym ten system zachwalałem

zenujace jak dla mnie, nie zachwala sie czegos czego sie nie lubi. Do czego nie jest sie przekonanym