callou Napisano Kwiecień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2005 Tym razem mam problem z zainstalowaniem KADU. Mam plik yum.conf od gajownika ściągnąłem wszystkie klucze, no przy jednym mam taki komunikat: [root@OSTR simon]# rpm --import http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...Y-Fedora-Extras ostrzeżenie: nie można uzyskać wyłącznej blokady na /var/lib/rpm/Packages Wiadomo kadu ściągnąłem z kadu.net i cóż... :shock: [root@OSTR simon]# rpm -ihv kadu-0.4.0-1.fc3.i386.rpm ostrzeżenie: kadu-0.4.0-1.fc3.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 572981ea Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:kadu ########################################### [100%] i niestety lipa :shock: Mam w Menu nawet kadu, ale jest taki komunikacik, jak chcę odpalić: Nie można uruchomić ikony Szczegóły: Nie można wykonać procesu potomnego "kadu" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) Nie wiem, jak to rozwiązać... proszę o wskazówki Dodam jeszcze to: [root@OSTR simon]# rpm --import http://rpm.livna.org/RPM-LIVNA-GPG-KEY polecenie wykonane bez żadnych sprzeciwów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 Z tego, co tu piszesz, wygląda, że Kadu się jednak zainstalowało. Rozumiem, że próbujesz je odpalić, klikając w ikonę w menu. Więc po pierwsze sprawdź, czy ci się nie uruchamia do traya (jako mała ikonka na pasku zadań), wtedy wystarczy w nią kliknąć. A jeśli nie, to może masz coś nie tak ze ścieżką do pliku? Spróbuj uruchomić kadu w konsoli i zobacz, czy wyrzuci jakieś błędy. Ewentualnie wybierz "wykonaj polecenie" i wpisz kadu albo wejdź w wyszukiwanie i poszukaj kadu w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 No cóż... przed chwilą wydałem takie piękne komendy dla mojego jądra [root@OSTR simon]# rpm -ihv kadu-0.4.0-1.fc3.i386.rpm ostrzeżenie: kadu-0.4.0-1.fc3.i386.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 572981eaPrzygotowywanie... ########################################### [100%] 1:kadu ########################################### [100%] [root@OSTR simon]# find / -name kadu* -xdev /home/simon/kadu-0.4.0-1.fc3.i386.rpm [root@OSTR simon]# Jak widać nie przyniosły one żadnych rezultatów :lammer: jednym słowem jednak KADU nie zainstalowało się :shock: Proszę o inne propozycje rozwiązania tego problemu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 Cos paczka kadu w wersji 0.4 stabilnej nie jest kompletna. Nie zawiera pliku wykonywalnego kadu. Dzis rano przez apt-get zrobilem uaktualnienie kadu ze strony projektu. Ale w repozytorium na stronie nie ma pliku kadu-0.4.0-1.fc3 Sciagnalem sobie ze strony paczke i wlasnie w tej paczce nie ma pliku binarnego. Totez wrocilem do wersji 0.4 cvs EDIT. Wlasnie jest juz paczka na repozytorium ale dalej nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 Ja mam zainstalowany rpm kadu-0.4.0-cvs i działa bez zarzutu. Polecam repozytorium #Kadu rpm http://kadu.net/~nastian/ apt-kadu/fedora/3 kadu dodatki modules zresztą kadu-0.4.0-2 z tego repozytorium też śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2005 Dziękówki, wszystko jest ok, wszystko pięknie śmiga...Ale mam taki mały problemik, wcześniej miałem kadu i było coś takiego, że ''to słoneczko'' nie było w tym miejscu jak w windowsie, czyli w prawym dolnym rogu, ale było w lewym górnym i mi to bardzo się spodobało, tak, że teraz nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Moje pytanie brzmi: jak je skonfigurować, żeby ''słoneczko'' było podczas trwania programu w lewym górnym rogu, a nie jak mam teraz w prawym dolnym, tuż obok daty. P.S. podobno linux jest elastyczny... EDIT no i udało się... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi