Bodziu Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 Witam serdecznie, Mam w sumie wielki problem, a mianowicie, probuje zmienic kernel na nowszy. Tu pojawiaja sie problemy, probowalem w tradycyjny sposob, sciagnac nowy kernel w postaci: linux-2.6.11.7.tar.gz, rozpakowalem w /usr/src a nastepnie wedlug krokow: 1. make mrproper 2. make xconfig (po ustawialem to co mnie w sumie interesuje i z czego bede korzystal, choc pozniej ustawilem na domyslna konfiguracje z uzglednienem procka - wazne probuje zrobic jadro monolityczne, bez modulow) 3. make albo make bzImage 4. ??? no i tu sie zaczynaja schody, podczas kompilacji wyrzyca mnostwo bledow, aczkolwiek udaje sie skompilowac, ale takie jadro nie daje sie bootowac. OK poszukalem w necie innych metod, znalazlem z tzw rebuildem kernela czyli: 1. instalacja zrodel: rpm -ivh kernel-2.6.9-1.667.src.rpm 2. zgodnie z dalszymi instrukcjami tu powinienem zrobic rebuild a wiec: rpmbuild -bp --target=noarch /usr/src/redhat/SPECS/kernel-2.6.spec co powinno ulokowac wlasciwie zrodla do katalogu /usr/src/redhat/BUILD/kernel-2.6.9 nic z tego, gdyzpojawil sie komunikat: error: failed to stat /usr/src/redhat/SPECS/kernel-2.6.spec: no such a file or directory faktycznie nie ma tam zadnego pliku ani katalogu. Tak tez ta droga spalila na panewce Czy ktos moglby mi podac jak skompilowac jadro w FC3 majac zrodla lub w jakikolwiek inny sposob aby byl tylko efektywny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 jezeli masz internet to najprostrzym sposobem jest update przez atp-geta albo yuma instalujesz sobie paczke yum*.rpm jesli jej nie masz pozniej wystarczy yum update kernel programik sciaga ci najnowszy kernel z netu intaluje a ty tylko musisz pozniej odinstalowac stary jesli z nowym jest wszystko wporzadku.. po instalacji sam sie powinien wpisac w grubie lub innym booloaderze jak wszystko jest ok to wydajesz polecenie rpm -e kernel[stara wersja] i juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodziu Napisano Kwiecień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 super ale ja musze sam skompilowac kernela celem wlaczenia pewnych funkcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienv Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 sciag sobie paczke rpm ze źródłami kernela "kernel-jakiescyferki.src.rpm" po ssciagnieciu instalujesz normalnie, nastepnie uderzasz do katalogu /usr/src/redhat/SPECS a tam za pomoca rpmbuild przygotowujesz sobie zrodla do kompilacji czy jak tam chcesz. mi tak zawsze dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Ja kompilowałem 2.6.11.7 z pliku tar.bz2 w nastepujacy sposob 1. rozpakowanie bzip2 "nazwa.tar.bz2" pozniej tar -xvf "nazw.tar" 2. make clean 3. make menuconfig 4. make 5. make install i wszystko dziala ok, oprocz tego, ze sieciowka wlacza sie co drugie uruchomienie systemu (moze ktos zna jakies roziwaznie?) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 wszystko dziala ok, oprocz tego, ze sieciowka wlacza sie co drugie uruchomienie systemu Ogólnie to dziwnie jakoś to zabrzmiało... Miałem taki problem w Win98 Jaki moduł obsługuje Twoją kartę sieciową? Wklej tu swój /etc/modprobe.conf, odczytaj z niego nazwę modułu sieciówki. W momencie jak nie działa CI sieć sprawdź, czy powyższy moduł został załadowany i widać go w /proc/modules. Jeśli nie to spróbuj go załadować /sbin/modprobe nazwa_modułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 modprobe.conf wglada tak: alias eth0 3c59x install snd-sb16 /sbin/modprobe --ignore-install snd-sb16 && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || : A w momencie gdy sieciowka sie nie zaladuje (wyskakuje cos takiego w czasie bootowania: Nie znaleziono urzadzenia pomijam inicjalizacje) w proc/modules znajduje sie wpis: 3c59x 40360 - Live 0xc4854000 Pozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Nie znaleziono urzadzenia pomijam inicjalizacje udev zaktualizowany? Jeśli tak, to nie mam innych pomysłów :/ A tak OT, to lepiej używać dystrybucyjnych źródeł jądra, bo te z kernel.org nie mają patcha ExecShield → http://en.wikipedia.org/wiki/Exec_Shield Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi