Skocz do zawartości

Niech Zyje Fedora

kuba_g

Rekomendowane odpowiedzi

np. wiesza się równie chętnie i często jak młodzi japończycy.

Hehe, a myślałem, że tylko u mnie jest tak tragicznie :) Jeszcze żadnej aktualizacji nie skończyłem U2D :) Po u2d zacząłem używać apta bo zdawał się milusi, ale przy Rawhide okazał się szatański :) Dlatego teraz używam tylko yum bo jest dystrybucyjny :)

I w tym miejscu powinieneś dodać: "na moim sprzęcie i być może z popełnionymi błędami podczas instalacji..."

Znam wiele przykładów świadczących inaczej.

I ja też. Np. u mnie na athlon 2000+ 256DDR ASUS A7N8X-X Fedorka smiga o wieeele szybciej niż mandarynka. A do tego zawsze mialem pecha bo pod mandaryną dzwiękówka ni stąd ni z owąd mi się wywalała. No ale to prwda, fedore trzeba sobie najpier , jak żonę, wychować :)

Witam;

Ok. 4 miesiące temu po próbach z Mandrakiem z gazetki postanowiłem zakupić wersję komercyjną tego systemu i tak to stałem się posiadaczem Mandrake 10.1 Official PowerPack Box za jedyne 149 zł polskich. Wszystko zainstalowało się dobrze, samba skonfigurowała się sama, dźwięk ok, odtwarzanie avików ok, automatyczna instalacja javy i Flasha oraz komercyjnych sterowników ATI i.t.p. - pomyślałem idylla. Ze względu na posiadanie karty grafiki ATI Radeon 9200 SE z wyjściem TV pomyślałem, że można trochę pooglądać filmów na TV. Włączyłem telewizor i pasy. Okazało się, że tzw. komercyjne sterowniki nie obsługują TV-out. Nadszedł etap instalacji sterowników ATI ze strony producenta. Walczyłem z tym ok 2 miesiące z dużymi problemami (sypanie się systemu, reinstalacje i.t.p.). Komercyjny użytkownik ma wsparcie techniczne - no to czemu nie - zadałem kilka pytań na temat sterów aktualizacji x-org do wersji 6.8 i uruchomienia TV-out. Odpowiedziano mi, że te sprawy nie są objęte pomocą techniczną w tym zakresie i jeżeli chcem porady to owszem mogą jej udzielić, ale za złotówki. Automatyczna aktualizacja zakończyła się po okresie członkostwa w Klubie Mandrake i d... zimna. Panowie z pomocy technicznej podesłali mi skrypt automatycznej aktualizacji KDE 3.2 do 3.3, który to skrypt rozwalił mi znowu cały system --> reinstalacja. Jaka jest ocena komercyjnego systemu, który po instalacji aktualizuje i doinstalowuje ok. 1 Giga softu?

Zdenerwowany (mało powiedziane) do granic ostateczności wywaliłem całego MDK z dysku co zbiegło się z wydaniem gazetki z FC3. Ponieważ jestem uparty postanowiłem spróbować tej dystrybucji (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Oto moje odczucia po ok miesięcznym użytkowaniu Fedory:

1. Trudniejsza w konfiguracji od MDK, ale wszystko da się skonfigurować - więcej ręcznej roboty.

2. Mam zainstalowane sterowniki do ATI i filmy przesyłam na TV (czego za Chiny nie mogłem osiągnąć w MDK).

3. Po aktualizacji z (_yum'a_ → yuma) ORT oraz apt wszystko kompiluje się bez problemu i co najważniejsze działa.

4. Nie widzę znaczących różnic w prędkości systemu a nie dysponuję oszałamiająco szybkim procesorem - Duron 850.

Na FC3 w porównaniu z MDK pracuje się komfortowo. Zapowiedzi FC4 są bardzo obiecujące i czekam na nią z niecierpliwością. W tej chwili do Mandrake'a nie powróciłbym nawet za dopłatą od firmy Mandrakesoft, która nie tylko końcówką nazwy, ale i komercjalizacją zaczyna się upodabniać do pewnej firmy wszystkim zresztą dobrze znanej. Gorąco namawiam na Fedorę.

To tyle moich przemyśleń ......

I ja też. Np. u mnie na athlon 2000+ 256DDR ASUS A7N8X-X Fedorka smiga o wieeele szybciej niż mandarynka. A do tego zawsze mialem pecha bo pod mandaryną dzwiękówka ni stąd ni z owąd mi się wywalała. No ale to prwda, fedore trzeba sobie najpier , jak żonę, wychować :)

A tak się Mandriva i ich użytkownicy "podniacają" tą końcówką paczek i586. FC pomimo, że końcówkę ma i386 to i tak ma więcej optymalizacji włączonych... Poza tym sądzę, że FC jest stabilniejsza i nawet jeśli programy uruchamiają się wolniej to chodzą szybciej :) W MDK ładują na siłę niby stare rzeczy, ale jakieś niesprawdzone do końca. Szczerze mówiąc mój Rawhide szybciej chodzi...