mztswk Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Witam. Mam FC3 od niedawna i mam taki problem, kiedy chcę coś nagrać na płytke to nie wykrywa prędkości mojej nagrywarki. I na tym cała zabawa się kończy. Moja nagrywarka to TOSHIBA CD/DVDW SD-R5372 Moje pytanie, co jest nie tak? I jeszcze wyskakuje mi taki komunikat jak włączam k3b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Polecalbym aktualizację systemu, powinno rozwiązać wiele problemów. Tymczasem w konsoli możesz wpisać polecenie jako root (su -): yum install cdrdao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddamus Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 chmod -R 777 /dev/hdc , czy jak tam masz to zamontowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mztswk Napisano Kwiecień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Wielkie dzięki za rady. Nagranie powiodło się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Hej Koledzy! Sorki, ale ma Fedorę od 36 godzin i jeszcze trchę się gubię. Powyższa wskazówka pomogła, ale po restarcie kompa znowu muszę wpisywać "chmod -R 777 /dev/hdb" Co zrobic, aby FC zapamiętała te uprawnienia? Jaki plik wyedytować? I przy okazji - 2 pytanie: w jakkim pliku zapisywane są programy uruchamiane w tacce systemowej? Kiedy odpalę KOrganizer, to po restarcie nie ustawia się w tacce jak inne - GG, Skype, mimo, że ustawiłem (uruchomiłem) demona Alarmu w KDE? Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Powyższa wskazówka pomogła, ale po restarcie kompa znowu muszę wpisywać "chmod -R 777 /dev/hdb" To nie jest najlepszy pomysł ze względu na bezpieczeństwo systemu i go stanowczo odradzam. Zaktualizuj cały system (szczególnie kernel) -- ja nic nie musiałem więcej robić i zwykli użytkownicy moga nagrywać płytki bez takich wydziwniań (k3b z dystrybucji). Jeśli chodzi o uruchamianie poleceń przy starcie systemu, to możesz je wpisywać do /etc/rc.d/rc.local Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Cześć! Dzięki za odpowiedź; zastaanwiam się, czy aktualizować system z konsoli czy agenta aktualizacji (Red Hat Network). I czy cały system z wszystkimi pakietami, czy tylko jądro. I zasadnicza sprawa - ile to może potrwać (mam radiówkę 128kb/s a na http 256 kbs)? A może po aktualizacji znikną inne moje problemy z kartą TV i Skanerem (Plustek) Pozdrawiam Karta TV Skaner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 zastaanwiam się, czy aktualizować system z konsoli czy agenta aktualizacji (Red Hat Network). I czy cały system z wszystkimi pakietami, czy tylko jądro. Up2date nigdy nie należał do stabilnych. Lepiej skorzystaj z yuma: yum update kernel albo cały system: yum update Aktualizacji wyszło już sporo i poprawiono bardzo wiele błędów → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/i386/ Najlepiej jakbyś wszystko zaktualizował. Jesli chodzi o skaner, to o ile mnie pamięć nei myli, to chyba rozwiązano problem z dostępem z konta zwykłego użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Dzięki z wskazówki Wpisałem w /etc/rc.d/rc.local "touch /usr/bin/korganizer" i niestety nie ma KOrganizera w tacce systemowej. Kiedyś na Mandarynie tworzyłem plik tekstowy z lokalizacją aplikacji w /home/user/.kde/Autostart i miałem np. karambę w tacce systemowej. Tutaj - przy starcie - w w/w przypadku otworzy mi się tylko plik tekstowy. Może coś źle wpisałem do etc.... ?? Dzięĸi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Wpisałem w /etc/rc.d/rc.local "touch /usr/bin/korganizer" man touch To polecenie służy do czego innego. Poza tym, to w pliku rc.local odpala sie programy systemowe z konta roota, a nie zwykłych użytkowników. Kiedyś na Mandarynie tworzyłem plik tekstowy z lokalizacją aplikacji w /home/user/.kde/Autostart i miałem np. karambę w tacce systemowej. Mi to kiedyś działało bez problemów. Spróbuj przeciągnąć z Głównego menu plik .desktop do tego katalogu. A tak swoją drogą, to nie prościej włączyć w Centrum Sterowania zapisywanie sesji? A jeśli chodzi o tę kartę TV, to w dystrybucjach z jądrami 2.6 wpisy dotyczace modułów robi się w pliku /etc/modprobe.conf. Trochę pozmieniała się składnia -- nie ma juz chyba pre-install (głowy jednak nie dam sobie uciąć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 (edytowane) Dzięĸi Organizer już działa, skaner (tylko pod rootem) a teraz bawię się z TV. Pozdrawiam Zaktualizowałem jajko do 2.6.11 i broblem ze skanerem występuje nadal. Ale za to odpaliłem TV Co do nagrywania - też bez problemu widzi napędy-CDRW i CD-ROM. Pozdrawiam Edytowane Czerwiec 18, 2005 przez Adalbertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi