bartucha82 Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Witam. Problem mój polega na tym , że nie mogę nagrywać płytek z konta usera. Mam najnowsze k3b i cdrecord i cdrdao. Na koncie root wszystko chula cacy , ale kiedy chce nagrywać z usera otrzymuję coś takiego : Devices ----------------------- LITE-ON DVDRW SOHW-1673S JS05 (/dev/hdc, ) at /media/cdrecorder [CD-R; CD-RW; CD-ROM; DVD-ROM; DVD-R; DVD-RW; DVD+R; DVD+RW] [DVD-ROM; DVD-R Sequential; DVD-RW Restricted Overwrite; DVD-RW Sequential; DVD+RW; DVD+R; DVD+R Double Layer; CD-ROM; CD-R; CD-RW] [sAO; TAO; RAW; SAO/R16; RAW/R96P; RAW/R96R] System ----------------------- K3b Version: 0.11.23 KDE Version: 3.4.0-0.fc3.0 Red Hat QT Version: 3.3.4 Kernel: 2.6.9-1.667 cdrecord ----------------------- /usr/bin/cdrecord: Cannot allocate memory. WARNING: Cannot do mlockall(2). /usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns. /usr/bin/cdrecord: Operation not permitted. WARNING: Cannot set RR-scheduler /usr/bin/cdrecord: Permission denied. WARNING: Cannot set priority using setpriority(). /usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns. scsidev: '/dev/hdc' devname: '/dev/hdc' scsibus: -2 target: -2 lun: -2 Linux sg driver version: 3.5.27 /usr/bin/cdrecord: Warning: using inofficial libscg transport code version (schily - Red Hat-scsi-linux-sg.c-1.83-RH '@(#)scsi-linux-sg.c 1.83 04/05/20 Copyright 1997 J. Schilling'). SCSI buffer size: 64512 Cdrecord-Clone 2.01-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright © 1995-2004 Jörg Schilling Note: This version is an unofficial (modified) version with DVD support Note: and therefore may have bugs that are not present in the original. Note: Please send bug reports or support requests to http://bugzilla.redhat.com/bugzilla Note: The author of cdrecord should not be bothered with problems in this version. TOC Type: 1 = CD-ROM Using libscg version 'schily-0.8'. Driveropts: 'burnfree' atapi: 1 Device type : Removable CD-ROM Version : 0 Response Format: 2 Capabilities : Vendor_info : 'LITE-ON ' Identifikation : 'DVDRW SOHW-1673S' Revision : 'JS05' Device seems to be: Generic mmc2 DVD-R/DVD-RW. Current: 0x000A Profile: 0x002B Profile: 0x001B Profile: 0x001A Profile: 0x0014 Profile: 0x0013 Profile: 0x0011 Profile: 0x0010 Profile: 0x000A (current) Profile: 0x0009 Profile: 0x0008 Using generic SCSI-3/mmc CD-R/CD-RW driver (mmc_cdr). Driver flags : MMC-3 SWABAUDIO BURNFREE FORCESPEED Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96P SAO/R96R RAW/R16 RAW/R96P RAW/R96R FIFO size : 4194304 = 4096 KB /usr/bin/cdrecord: No such file or directory. Cannot open 'suidroot'. cdrecord comand: ----------------------- /usr/bin/cdrecord -v gracetime=2 dev=/dev/hdc speed=24 -dao driveropts=burnfree -eject -overburn suidroot -data -tsize=17937s - mkisofs ----------------------- 17937 Unknown file type (unallocated) /home/bartucha82/.kde/share/apps/k3b/temp/dummydir0/.. - ignoring and continuing. INFO: UTF-8 character encoding detected by locale settings. Assuming UTF-8 encoded filenames on source filesystem, use -input-charset to override. Unknown file type (unallocated) /home/bartucha82/.kde/share/apps/k3b/temp/dummydir0/.. - ignoring and continuing. /usr/bin/mkisofs: Connection reset by peer. cannot fwrite 32768*1 mkisofs comand: ----------------------- /usr/bin/mkisofs -gui -graft-points -volid K3b data project -volset -appid K3B THE CD KREATOR VERSION 0.11.23 © 2003 SEBASTIAN TRUEG AND THE K3B TEAM -publisher -preparer K3b - Version 0.11.23 -sysid LINUX -volset-size 1 -volset-seqno 1 -sort /tmp/kde-bartucha82/k3bpgMrZb.tmp -rational-rock -hide-list /tmp/kde-bartucha82/k3bcGUOAa.tmp -full-iso9660-filenames -iso-level 2 -path-list /tmp/kde-bartucha82/k3bfRiwOb.tmp /home/bartucha82/.kde/share/apps/k3b/temp/dummydir0/ Przeczytałem Faq do tego programu. K3bsetup2 niby ustawia pozwolenia , ale nadal nie można nagrywać. Próbowałem rozwiązania opisanego tutaj.Niestety nadal to nie pomaga. Pomocy.Niby pierdoła , ale potrafi umęczyć równie skutecznie jak katar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 U mnie zadziałało, jak zaznaczyłem w "users and groups" userowi w grupach "disc". Oczywiście w trybie graficznym (teraz dostanę od fanów konsoli). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Kernel: 2.6.9-1.667 K3bsetup2 niby ustawia pozwolenia A może najpierw zaktualizować system? K3bsetup2 nie zsuidował Ci przypadkiem cdrecord? Lepiej wyłącz ten bit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 A może najpierw zaktualizować system? K3bsetup2 nie zsuidował Ci przypadkiem cdrecord? Lepiej wyłącz ten bit. Aktualizacja jest przeprowadzona, a używam tego kernela bo mi bardziej odpowiada niż ten najnowszy. Co do suidroot to jak mam to wyłączyć???Bo widzę to w ustawieniach cdrecord i cdrdao w trybie roota w k3b , ale nie mogę tego modyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Witam ! Ja dałem chmod 666 na /dev/hdd i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Lipa.To rozwiązanie też nie pomaga. Widać skazany jestem na nagrywanie jako root. Podobnie miałem w Aurox 10 i w Mandarynie 10.1. Pomimo szczerych chęci nie udało mi się tego zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 używam tego kernela bo mi bardziej odpowiada niż ten najnowszy. Można wiedziec co Ci nie pasowało? To jajko jest dziurawe jak ser szwajcarski... Jak już nie chcesz 2.6.11-1.14_FC3, to weź zainstaluj sobie kernel-2.6.10-1.770_FC3 (ten też jest dziurawy ). O ile pamiętam, to w nowszych jądrach poprawiono sporo rzeczy związanych z nagrywaniem. Co do suidroot to jak mam to wyłączyć??? chmod 0755 /usr/bin/cdrecord K3bsetup2 nie bez powodu nie jest dodawany do Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 Można wiedziec co Ci nie pasowało?Brak akceleracji na karcie ati pomimo stosowania przeróżnych patch trików itp. chmod 0755 /usr/bin/cdrecord K3bsetup2 nie bez powodu nie jest dodawany do Fedory. K3bsetup2 jest dołaczany do fedorki bo właśnie z wersji aktualizowanej yumem go mam. Co do uprawnień pliku , które podałeś to takie już były ustawione przez k3bsetup2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 witam sproboj jak poradzil @waldis U mnie zadziałało, jak zaznaczyłem w "users and groups" userowi w grupach "disc". Oczywiście w trybie graficznym (teraz dostanę od fanów konsoli). hm..dla jasnosci wpierw odznaczyc filtrowanie pozniej odszukac grupe disc na koniec dodac do niej uzytkownika na ktorym chesz kozystac z nagrywary a co do fanow konsoli w /etc edytowac plik group i dopisac do grupy disc danego usera oczywiscie oddzielamy userow kropkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Brak akceleracji na karcie ati pomimo stosowania przeróżnych patch trików itp. Na jądrze 2.6.10 chyba działało bez problemów. K3bsetup2 jest dołaczany do fedorki Nie jest. Przeczytaj sobie Release Notes → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/3/i3...E-NOTES-en.html Najprawdopodobniej zainstalowałeś jakąś wersję z innego repozytorium. Radziłbym używac wersji z Fedory, bo ma kilka patchy, które mogą być odpowiedzialne za nagrywanie na zwykłym koncie (np. ten → http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/rpms/...1.14-rdrw.patch ) pozniej odszukac grupe disc na koniec dodac do niej uzytkownika na ktorym chesz kozystac z nagrywary Ja nic nie musiałem zmieniać w ustawieniach grup i wszystko działa bez problemów. Mam tylko całkowice zaktualizowany system + k3b dystrybucyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Brak akceleracji na karcie ati pomimo stosowania przeróżnych patch trików itp. Na jądrze 2.6.10 chyba działało bez problemów. Prawie bez problemów. Sterowniki ATI są bardzo niedopracowane. Potrafią zrobić dziwne rzeczy, jak: zawieszenie kompa (mysz i klawiatura nie reagują, system pracuje), przycinanie (nawet przy oglądaniu filmu regularnie co jakieś 20 minut miałem 5fps), czasem zaczynają "żreć" HDD przez 2 minuty, po czym zamykają aplikacje takie jak gry (Tux Racer, ET) albo odtwarzacze filmów (MPlayer). Opisane problemy dotyczą tylko niektórych układów kart graficznych, na większości powinno działać w miarę OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Ja nic nie musiałem zmieniać w ustawieniach grup i wszystko działa bez problemów. Mam tylko całkowice zaktualizowany system + k3b dystrybucyjne no pewnie tak.. po instalacji z plytek ten problem byl.. jak multum innych np. udev.. itp wpierw poustawialem co sie dalo a dopiero pozniej zrobilem update zciagalo sie cos kolo 700 mega wiec do zakonczenia sciagania rozwiazalem np. (nie)dzialanie nagrywarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Witam!! Apropo nagrywania na koncie usera, to już mi się udało kilka płytek zepsuć, chociaż nie nagrywam pełną prędkością Jakoś wydaje mi się że z (_root'a_ → roota) ORT lepiej mu to nagrywanie idzie !! Ale to tylko takie małe przypuszczenie :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Nie jest. Przeczytaj sobie Release Notes → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/3/i3...E-NOTES-en.html Najprawdopodobniej zainstalowałeś jakąś wersję z innego repozytorium Wersja k3b 0.11.23 z repozytorium rawhide fedorki (development). I tam jest k3bsetup2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Wersja k3b 0.11.23 z repozytorium rawhide fedorki (development). I tam jest k3bsetup2. A to ciekawe. Pokaż co pokazuje: rpm -qf `which k3bsetup2` rpm -q k3b Właśnie ściągnąłem paczkę k3b-0.11.23-3.i386.rpm i tam nie ma takiego pliku: [y4kk0@X ~]$ rpm -qpl k3b-0.11.23-3.i386.rpm | grep k3bsetup2 /usr/share/apps/k3b/pics/73lab/k3bsetup2_guy.png /usr/share/apps/k3b/pics/crystal/k3bsetup2_guy.png [y4kk0@X ~]$ Jeśli chodzi o Rawhide'a i sterowniki ATI: testowanie w ten sposób testowego wydania Fedory nie ma w ogóle sensu. Jeśli zgłosisz jakikolwiek błąd w kernelu, to developerzy to oleją, bo kernel będzie 'tainted'. Podobnie z innymi programami -- zamknięte sterowniki powodują zwiechy systemu i dziwne zachowania, więc takie testowanie nie będzie za bardzo wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi