maskaz Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 instalowalem gg2, podczas instalacji wykazal mi ze potrzebuje "glib" z plyty instalacyjnej wszystko sie ladnie zainstalowalo niby i restart... ixy nie startuja wykazuje ze nie moze znalesc libglib*** odpalilem yum yum --install glib (nie wiem czy dobrze) ale wywalilo mi ze nie moze czytac z "rpmdb" przy "yum update" wykazuje ze glib jest do zainstalowania ale calosc apdate to 44 mega plus cups'y ktorych nie potrzebuje co mam zrobic? reinstalke? helo please! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 instalowalem gg2, podczas instalacji wykazal mi ze potrzebuje "glib" W jaki sposób to zainstlowałeś (napisz dokładnie). Co pokazuje polecenie: rpm -qa | grep glib yum --install glib (nie wiem czy dobrze) yum install glib Może jednak Ci chodzi o glib2? ale wywalilo mi ze nie moze czytac z "rpmdb" A odpaliłeś program z roota? przy "yum update" wykazuje ze glib jest do zainstalowania ale calosc apdate to 44 mega plus cups'y ktorych nie potrzebuje Siedzisz na modemie czy co, że nie chcesz zaktualizowac systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Kwiecień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 wielkie dzieki za szybka odpowiedz/pomoc "KOD= rpm -qa | grep glib" nic nie wykazal,a jakby raczej nie zadzialal:/ posluzylem sie yum'em wydalem komede "yum install glib" -"nothig to do" wiec "yum install glib2" pomieli, sciagnal i zainstalowal restart i sukces ixy sie odpalily! z bledem z "rpmdb" to nie wiem o co chodzilo bo zalogowalem sie jako root, a na modemie nie siedze, poprostu chcialem "sprawdzic" czy jest alternatywna metoda niz pelen update no i metoda sie znalazla, szybsza zreszta bo bilioteka glib2 zajmowala tylko 1,4 mega. powiem szczerze ze wlasnie to mnie troche denerwuje w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, nie wiadomo w jaki sposob "system" nagle sie sypie, a moj "kernel" wpada w panike;) dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 z bledem z "rpmdb" to nie wiem o co chodzilo bo zalogowalem sie jako root jakbyś miał jeszcze z tym problemy to # rpm --rebuilddb powinno pomóc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 powiem szczerze ze wlasnie to mnie troche denerwuje w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, nie wiadomo w jaki sposob "system" nagle sie sypie, a moj "kernel" wpada w panike;) A ja mam raczej odmienne zdanie. To, że coś się sypie, to zwykle wina admina. Pisałeś, że zainstalowałeś glib. Nie napisałeś w jaki sposób. Nagle w systemie zniknął glib2 (jest to raczej standardowo wymagana biblioteka w systemie z aplikacjami opartymi na gtk2 -- GNOME i podobne). Można tylko przypuszczać, że samemu usunąłeś tę paczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi