Matey Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Witam Jak moge zmusic firestartera do uruchomienia sie automatycznie z systemem (domyslnie KDE) z uprawnieniami su? Probowalem dopisac w $HOME/.kde/Autostart jakis maly skrypt ktory znalazlem gdzies w sieci przy czym to bylo do knoppixa i zdecydowanie nie zadzialalo tak jak bym oczekiwal.. Za kazdym razem musze go uruchamiac recznie podajac haslo roota - jest jakis inny sposob? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Z uprawnieniami su??? :shock: Owszem, jest taki sposób. Musisz: 1) dodać skrót do firestartera do ~/.kde/Autostart (coś w rodzaju ln -s /usr/bin/firestarter /~/.kde/Autostart/ 2) no i oczywiście zalogować się na koncie roota. 3) a więc ~ to w tym wypadku /root/ ------------------------------ A gdybyś jednak nie chciał pracować jako root - może to ci coś da # vi /etc/sudoers i w środku coś w stylu ~ ALL= NOPASSWD: /usr/bin/firestarter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 Z uprawnieniami su??? :shock: ten program wymaga niektorych uprawnien roota, ale dziala z konta usera. Czyli klikajac na ikonke prosi o hasło (tak jak np. synaptic). Nie chodziło Mateyowi o prace na koncie roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Kwiecień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 To mnie zbesztali... Nie chodzi mi o prace na koncie roota tylko o uruchomienie firestartera z uprawnieniami dla niego. Dokladniej chodzi mi o to co wpisac w /etc/sudoers i w autostarcie kde... Chyba ze firestarter nie potrzebuje uprawnien do poprawnej pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 Dokladniej chodzi mi o to co wpisac w /etc/sudoers i w autostarcie kde... Chyba ze firestarter nie potrzebuje uprawnien do poprawnej pracy? Już ci napisałem: spróbuj wyedytować sobie /etc/sudoers wpisując na końcu pliku ~ ALL= NOPASSWD: /usr/bin/firestarter gdzie ~ oznacza nazwę użytkownika a do Autostartu KDE ln -s /usr/bin/firestarter /~/.kde/Autostart/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 Firestarter (demon) uruchamia się podczas startu systemu, zobacz sobie # system-config-services albo # ntsysv. W X-ach uruchamiasz tylko GUI, który przy dłuższym działaniu (dużej ilości trafień) potrafi bardzo obciążać system. Nie wiem czy warto. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Kwiecień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 W X-ach uruchamiasz tylko GUI, który przy dłuższym działaniu (dużej ilości trafień) potrafi bardzo obciążać system. Nie wiem czy warto. Rzeczywiscie sie troche komputer przymulal ale nie sadzilem ze to wina gui - dzieki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwix Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 No to już się pogubiłem. To w takim razie co trzeba zrobić żeby wszystko było ok? Jak mi się uruchamia firestarter z systemem to wyskakuje mi error że nie znalazł połączenia z internetem. Potem dopiero uruchamia się internet. Po starcie X-ów uruchamiam firestartera dodatkowo podając hasło root-a. Też bym sobie chciał to usprawnić. (fakt - zamula się komputer przy dłuższej pracy komputera jak ataków jest duuuużo). Zastanawiam się tylko, czy jak się uruchamia firestarter z systemem nie wykrywając połączenia z netem to czy działa on poprawnie po późniejszym połączeniu z netem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 W Firestarterze w preferencjach, zakładka Firewall, startup and persistence zaptaszkuj wszystkie trzy opcje i będzie OK. Nie musisz uruchamiać GUI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi