Skocz do zawartości

Zwieszka Na Dobry Poczatek

dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zainstalowalem FC3. Wszystko ladnie, grzecznie sie instalowalo, ale gdy doszlo wreszcie do pierwszego uruchomienia to, sie dopiero zaczelo :-/ System poczatkowo laduje sie normalnie, bez najmniejszych bledow. Jednak gdy dochodzilo do wlaczania X'a to ekran robil sie czarny. I wysiadaly wszystkie urzadzenia wejscia...

Doczytalem gdzies, ze problemem moga byc sterowniki do moiej RIVI TNT2. Tak wiec poslusznie zainstalowalem wspomniane sterowniki i raz po tym nawet udalo mi sie to wszystko zalaczyc. Oczywiscie z trybu singel. Gdy sprobowalem wlaczyc system domyslnie, to kilka razy mignelo logo Nvidi a nastepnie to samo co w poprzednim akapicie tyle ze z logiem Nvidi.

Poprawilem inittab'a tak aby domyslnym runlevele'm byl 3 ale to i tak nic nie daje. Po chwili gdy pokaze sie znak zachety, do wpisania loginu, system sie najzwyczajniej zawiesza. X'y chyba nie sa odpalana wiec juz nie wiem gdzie lezy probem.

Czy ktos mial moze podobny problem?

FC3 2.6.9-1 Duron 800 TNT2 256 RAM Srodowisko Gnome

--

Pozdrawiam Dziubek

Wklej tu swój /etc/X11/xorg.conf.

Gdybym miał strzelać to wgrałeś źle sterowniki od grafiki (pobrałeś z http://livna.org zgodnie z opisem gajownika czy może z http://nvidia.com?).

Poprawilem inittab'a tak aby domyslnym runlevele'm byl 3 ale to i tak nic nie daje. Po chwili gdy pokaze sie znak zachety, do wpisania loginu, system sie najzwyczajniej zawiesza

Możliwe, że jakiś program konfiguracyjy wygenerował Ci niepoprawnego configa. O ile pamiętam (ale to było już bardzo dawno temu) to czasem źle wykrywało sterownik klawiatury, np. kda zamiast kdb.

.Jednak gdy dochodzilo do wlaczania X'a to ekran robil sie czarny. I wysiadaly wszystkie urzadzenia wejscia...

Sam o to kiedyś pytałem i sam napisałem komuś, że wystarczy poczekać ~10 minut i wszystko powinno być wporządku. Ofkoz czekać tylko za pierwszym uruchomieniem kompa, później jest normalniie ;-)

Doczytalem gdzies, ze problemem moga byc sterowniki do moiej RIVI TNT2. Tak wiec poslusznie zainstalowalem wspomniane sterowniki i raz po tym nawet udalo mi sie to wszystko zalaczyc.

Najnowsze sterowniki nie obsługują tnt2, więc o akceleracji tak, jak i ja mozesz niestety zapomnieć ;)

Witam ponownie,

Sprobowalem zrobic tak jak radziles lszk, czyli format dysku i zainstalowalem na nowo fedore. Po skonfigurowaniu wlaczaja sie X, laduje sie gnom, bez problemow. Jednak taka sielankowata sytuacja nie trwa dlugo. Dokladnie po nastepnym restartcie systemu wraca moj problem. Czekalem 10,15 minut i nic...

Z sterownikami karty graficznej narazie nic jeszcze nie robilem, bo jak raz poszlo bez nich to powinno chodzic za kazdym ponownym uruchomieniem.

Możliwe, że jakiś program konfiguracyjy wygenerował Ci niepoprawnego configa. O ile pamiętam (ale to było już bardzo dawno temu) to czasem źle wykrywało sterownik klawiatury, np. kda zamiast kdb.

To jedyne co mi na chwile obecna przychodzi na mysl. Tylko niebardzo wiem jak to zmienic :(

Chcialem miec fedore, ale widocznie nie jestem w jej guscie :/

--

Pozdrawiam Dziubek

Witam,

A zaktualizowałeś cały system na początku (w trybie single)? Nowe X.org X11 lub kernel może rozwiązac problem.

Nic nie aktualizowalem, narazie chcilabym odpalic system poza trybem singel a pozniej zajme sie instalka neo.

Odkrylem ze jesli sprobuje uruchomic system na runlevelu 2 to wszystko dziala. Czy mozna na tej podstawie wnioskowac iz problem lezy po stronie interfejsu sieciowego? Jesli tak to co wypadalo by wylaczyc ? Ostatnim komunikatem, ktory widze przed "zaciemnieniem" ekranu jest Uruchamianie HAL [OK]

PS Czy musze mniec koniecznie wlaczony NFS?

--

Pozdrawiam Dziubek