tsiru Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 Witam ! Próbowałem skompilować kernel (ten) wegług opisu (tego tutaj). Wpisywałem po koleji: make xconfig, make dep, i po wpisaniu make bzImage, wyszedł komunikat [root@217-144 PSXLinux]# make bzImage make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `bzImage'. Stop. Możecie mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje ? Co prawda kernel ten nie ma wiene wspólnego z fedorą, ale chyba kompiluje się je tak samo, a na innych forach nie otrzymałem odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 Ja się troche bawiłem, ale jajami 2.4.x, ale może nadal jest podobnie Tam przed make bzImage trzeba było jeszcze wpisać make zImage (albo samo Image -> nie pamiętam). Może to o to chodzi? Co do jaj z kernel.org, to gajownik pisał nawet dzisiaj, że jajka te nie zawierają łatki ExelShield, więc lepiej przekompilować dystrybucyjne PS. Fajny podałeś link do tego kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Tam przed make bzImage trzeba było jeszcze wpisać make zImage zImage używa się, aby stworzyć jajko nie poddane kompresji, najnowsze jajka z powodu swej wielkości nie mają takiej możliwości, teraz tworzy się jajka skompresowane czyli make bzImage (albo od razu wydaje się polecenie make all ) Wpisywałem po koleji: make xconfig, make dep, i po wpisaniu make bzImage, wyszedł komunikat ... wydaj polecenie make help i zobacz jakie masz dostępne opcje, moze to jajko jednak kompiluje sie inaczej i zobacz do pliku README Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 od razu wydaje się polecenie make all A to jeszcze z ciekawości zapytam, make modules i make modules_install zostało, czy też zaliczają się do make all ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Rozwiązałem już ten problem - poprosu ten kernel kompiluje się trochę inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 A to jeszcze z ciekawości zapytam, make modules i make modules_install zostało, czy też zaliczają się do make all ? make modules tak, ale make modules_install juz nie (jest jeszcze make install - i chyba to polecenie instaluje moduly a potem kernela i dopisuje odpowiednie linie w bootloaderze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi