Skocz do zawartości

Synaptic I Ciągłe Ostrzeżenia :(

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zainstalowałem sobie synaptica, bo chciałem go porównać z GYUM i przy każdym uruchomieniu wyskakuje mi coś takiego:

There are multiple versions of "GConf2" in your system.

This package won't be cleanly updated, unless you leave
only one version. To leave multiple versions installed,
you may remove that warning by setting the following
option in your configuration file:

RPM::Allow-Duplicated { "^GConf2$"; };

To disable these warnings completely set:

RPM::Allow-Duplicated-Warning "false";

Tylko, że zamiast GConf2 wyskakują jeszcze setki innych pakietów. Na końcu tego warninga jest coś o jakimś Allow-Duplicated-Warning "false", ale jak to uruchomić? Gdzieś coś słyszałem, że trzeba zmienić sources.list, ale nie jestem pewien.

Tez tak mialem musisz pousówac zdublowane pliki a te ktore zostana o tej samej nazwie przeinstaluj np wine wine jeden bedzie mial zaleznosci to go zostaw i zaznacz zainstaluj ponownie a tego drugieg usun i tak ze wszystkimi co sie dubluja

Swoją drogą trzeba mieć chyba dużo samozaparcia, żeby w systemie trzymać zdublowane paczki... Zdarzało mi się, że przez roztargnienie próbowałem dodać coś, co już było zainstalowane. Ale apt i konsola natychmiast podnosiły wrzask.

Tez tak mialem musisz pousówac zdublowane pliki a te ktore zostana o tej samej nazwie przeinstaluj np wine wine jeden bedzie mial zaleznosci to go zostaw i zaznacz zainstaluj ponownie a tego drugieg usun i tak ze wszystkimi co sie dubluja

A idzie to jakoś bezpiecznie zrobić np. Yumem? Czy jak na przykład wywalę coś, co mi się powtarza, to czy nie powyrzuca jakis zależności, itp?

Ja ci napisalem jak ja to robilem i to bylo bezpiecznie, ja mialem ten problem dlatego ze naprawialem system z plyty kiedy mi sie fedorka powalila i robilem instaluj z plyty bez formatowania, nie wiem czy yumem idzie bo nie usuniesz przeciez jednej z tych paczek, ale jak chcesz to kombinuj lub zrob tak jak ja ci napisalem i na 100% bedzie OK ale wybor nalezy do ciebie

Ja mam Rawhide i mogę powiedzieć co to APT w FC. Naprawdę używałem apta do czasu gdy zacząłem aktualizować system z gałęzi DEVELOPMENT. Apt co chwile tworzył konflikty i po 2-3 dniach system się rozsypał. Postawiłem go do życia dopiero YUMem i teraz tylko nim aktualizuje system. Jeszcze nigdy nie miałem z nim żadnych problemów(no może poza tym, że czasem przerywa ściąganie plików, ale to jak powiedziałem... czasem). Po tych doświadczeniach wiem, że system trzeba aktualizować narzędziem dystrybucyjnym a nie zapożyczonym :)

... co to APT w FC.... z gałęzi DEVELOPMENT. Apt co chwile tworzył konflikty...... system trzeba aktualizować narzędziem dystrybucyjnym a nie zapożyczonym :)

Sam wystawiasz diagnozę, ale mylnie interpretujesz. Nie jest winny apt, tylko nieświadome łączenie różnych gałęzi a w szczególności DEVELOPMENT. Jesli do yuma wstawisz pomieszane rozwojowe repezytoria, to też rozwalisz system.

... co to APT w FC.... z gałęzi DEVELOPMENT. Apt co chwile tworzył konflikty...... system trzeba aktualizować narzędziem dystrybucyjnym a nie zapożyczonym :)

Sam wystawiasz diagnozę, ale mylnie interpretujesz. Nie jest winny apt, tylko nieświadome łączenie różnych gałęzi a w szczególności DEVELOPMENT. Jesli do yuma wstawisz pomieszane rozwojowe repezytoria, to też rozwalisz system.

Oj z winy apta :) Postudiuj fedoraforum.org . Pomimo, że nie jestem jakimś geniuszem to wiem, że nie można mieszać repo. Wszystkie są z gałęzi DEVEL. Może ci znajdę taki posta FedoraForum.org, gdzie dość opisywał swoje perypetie z aktualizacją Fedory do Rawhide APTem. Tego się po prostu aptem nie da zrobić :)

W Rawhidzie prawie codziennie są niespełnione zalezności. Niestety APT próbuje je rozwiązać i proponuje usunięcie niektórych paczek. To się raczej źle kończy...

Z tego wynika, że tylko YUM się nadaje do Rawhide, a tym bardziej do Fedory stabilnej. Jeżeli będą problemy z zależnościami to yum choć by chciał to tak łatwo nie zepsuje zależności jak apt... Dlatego pomimo, że byłem zwolennikiem (_apt'a_ → apta) ORT to po tych perypetiach przerzuciłem się na YUMa.