Skocz do zawartości

Jakie Plyty Dla Jakich Nagrywarek?

wachu0809

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moze juz gdzies byl taki temat.

Jak byl..to przynajmniej sie odswierzy :D

Wiadomo teraz na rynku jest wielu producentow sprzetu.

chodzi o nagrywarki

+plytki

posiadam: LG 48x-16x-48x (GCE-8480B)

juz kilkakrotnie natrafilem na plytki ktorych za nic w świecie to urzadzenie

nie chcialo wypalic..

dzis niepozorne plytki to: i.record - 700MB \ 52x

(udalo mi sie z 10 sztuk wypalic 1.. i to naprawde byl sukces)

Jak ktos mial podobne przezycia ze swoja nagrywarka i plytami to niech sie podzieli..

pomoze to zaoszczedzic nasze pieniadze..

(nie bedziemy ich marnowac na plyty ktore sie u nas nie nagraja)

A nie zastanawiałeś się czy tak niska frekwencja nie jest spowodowana uszkodzeniem nagrywarki?? Bo wiesz... Ja na 2 nagrywarki LG miałem 2 z uszkodzonym firmwarem a teraz po 4-ro letniej służbie TEACa nagrywa mi połowę płyt. Zapewne nagrywarka się już wyeksplatowała. Mój TEAC na każde "syfacze i Hawki" (jak to mój kumpel mówi) nagrywał. Mnie się coś wydaje, że najlepiej to tego LG oddać na złom albo na gwarancję.

Mnie się coś wydaje, że najlepiej to tego LG oddać na złom albo na gwarancję.

ja proponuje na zlom:) od dawna wiem z wlasnego i nie tylko doswiadczenia ze nagrywarki LG sa slabe.. i na plytakach "no name" moga nie dawac rady :(

ja od niecalego roku mam nagrywarke Lite On dvd i jedyny mankament jaki zauwazylem ze plytki dvd hawk sa do d*py.,.. nagryw zawsze super i bez problemu, jadnakze podszas werysikacji sa bledy:( i tak na 3 plytki jedna jest bezbledna.. na szczescie niedaweno kupilem po przystepnej cenie TDK i jestem zadowolony wielce :) bo mimo iz sa drozsze od no nameow to jednak mam pewnosc ze nagram raz a nie bede musial zuzyc na to 2-3 plytki:(

robrojek

no wlasnie sa plyty ze nagrywa je moja miodzio nagrywarka bez problemu

w tym Hawki... bo tez zalapalem szoka ze sie nagrywarka spierdzielila..

ale jest z nia wszystko ok

(dorwalem pare chyba z 7 hawkow od brata i nagraly sie blyskawicznie i bez problemu)

tak jest: czesc nagrywarek nie toleruje niektorych plyt

i zadaniem tego tematu mialo byc ustalenie a raczej przestrzeganie ludzi przed taka a taka firma

ze nie chca sie nagrywac na takich i takich nagrywarkach

Witam!!

Też mam LG tyle, że 32x10x40 i nagrywa mi wszystko, nawet te najtańsze płyty. Ale jak płyta kiepskawa, to można nieco wolniej je nagrywać, czasem pomaga :)

Chociaż ostatnio już zepsułem ze 3 płytki i to SONY, przy prędkości 24x(nagrywałem film),co zresztą śmiesznawe, film się nagrał i działa, ale w mplayerze się nie chce przewijać, ale to pewnie dla tego że płýtka nagrała się w 92% i error wyskoczył. Tamte inne zepsute, to do wywalenia!! Może ona jakoś tych płytek nie lubi ??

A z innymi nie miałem żadnych problemów.

POZDRAWIAM!!

no wlasnie sa plyty ze nagrywa je moja miodzio nagrywarka bez problemu

w tym Hawki...

no wlasnie jest pytanie.. czy nagrywasz dvd czy nie?:P

bo ja wlansie dvd.. i howk`ow juz nie kupie.. chyba ze z dopiskiem profesional :P

robrojek

posiadam: LG 48x-16x-48x (GCE-8480B)

to jest nagrywarka ktora ma jakies 3?/(albo i wiecej) lata chyba

nagralem na niej z 1,5 tys plyt no kolekcje ponad 500 filmow mam w domu a nie kazdy jest na 1 CD.. pozatym znajomi itd.

EDIT:

to nie dvd :D

nagralem na niej z 1,5 tys plyt no kolekcje ponad 500 filmow mam w domu a nie kazdy jest na 1 CD..

oczywiscie to sa kopie zapasowy orginalnych wersji? :P hihih

reasumujac to na LiteOn DVD nie polecam Howkow :lammer:

Hi.

To ja też się podzielę swoimi doświadczeniami.

Miałem Lite-On'a CD-RW i uwaga! Pod Windą za nic nie chciała mi wypalać Hawków Nero 5, Nero 6 nic, a gdy przesiadłem się na (_linux'a_ → Linuksa) ORT (K3B) wypalała bez problemu wszystko!

Teraz mam Lite-Ona DVD-RW i sytuacja się odwróciła. Pod Linuksem nie wypala mi DVD+R MediaStore, wszystkie pozostałe tak, a pod Windą w Nero 6 wypala, ale za to sypią się pod Windą CD-RW :D

Bądź tu mądry :blink:

Osobiście nie mam pojęcia od czego to zależy tym bardziej że jak miałem Lite-On'a tego starego to znajomek miał identyczny model i jemu Hawki wypalał pod windą...

Ehh ten sprzęt :)

Witam.

A ja nie dam złego słowa powiedzieć na LG :P Mam 24x10x40 i przez tyle lat nagrywała i nagrywa na wszystkim co do niej włożyłem, no może oprócz tych przezroczystych co leżą na dole szpólki :P Raz tylko zraziłem się do HAWK'ów, kupiłem całą szpólkę i żadnej nie mogłem prawidłowo odczytać w samochodzie, dane nagrywały się ok, ale muza już nie.

PzdR

• 1 month later...

Samsung 48x16x48 wypala wszystko co ma przedrostek CD. Niewazna jest marka płyty. Wypali wszystko. Inną sprawą jest to, że później nie czyta ;) nie polecam wypalania na tanich płytkach za 80gr w tym Hawków. To jedna z tych marek które powinno się omijać z daleka. To przeważnie nie wina nagrywarek tylko tanich płytek robionych po jak najtańszej linii oporu... B)

nie polecam wypalania na tanich płytkach za 80gr w tym Hawków. To jedna z tych marek które powinno się omijać z daleka.

Nie wiem, co ludzie mają do tych Hawków, ale mi zawsze w miare dobrze się nagrywały :unsure:

PS. Jakie Waszym zdaniem są najlepsze płyty w miare przystępnej cenie? Bo właśnie mam sobie kupić.

Nie wiem, co ludzie mają do tych Hawków, ale mi zawsze w miare dobrze się nagrywały
Mam uraz do Hawków od ich wydania na polskim rynku, pierwsze partie były tak kiepskie że zrywała co 3 płyta. Jak jest teraz nie powiem bo ich już nie kupuje, odrzuciło mnie :( . Może przez ten okres wydawca poprawił jakość Hawków? Byłem jeszcze niedawno nałogowym wypalaczem płyt CD B) ... jednak mi przeszło :) . Ze swojej strony polecam kupywać lekko droższe płytki jeżeli ma na nich być wypalane coś ważnego (zdjęcia na stare lata :lol: ) : Verbatim, TDK

do "zwykłych" plików polecam : Akoss, Esperanza i Prostore (Kiedyś w MediaMarkt sprzedawali 700MB jako 650MB :P )

Verbatim, TDK

Wczoraj w Realu kupiłem sobie właśnie Verbatim'y. Już dwie poszły na przemiał...

Chyba z wszystkich płyt, jakie miałem, to najlepiej nagrywały mi się płyty Omegi, ani jednej nie spaliłem. Niestety była kiedyś taka wpadka z jedną z fabryk, gdzie te płyty tworzono i teraz nie wiadomo przy kupnie, skąd one pochodzą :/ Ponoć jeszcze te zwalone są w obiegu...