icen Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Chciałem zainstalowac Azureus'a, postępowałem więc zgodnie z tym tutorialem (żeby najpierw zainstalowac Javę): http://stanton-finley.net/fedora_core_3_in...notes.html#Java W tym momencie: Be sure to enter a carriage return after these lines. Click on the "save" icon in gedit and exit gedit. In the terminal (which should still be open) type: source /etc/profile.d/java.sh Hit enter. Type: which java Hit enter. You should see: /usr/java/jre1.5.0_03/bin/java Type: alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/jre1.5.0_03/bin/java 3 Po komendzie source... i późniejszym wpisaniu alternatives (no such file or directory) nastąpił zonk. Nie działała nawet komenda yum (mam zainstalowanego yumka, tzn miałem...) Moze ma to zwiazek z tym enterem? po tych 2 liniach. OK. Komendy w bashu nie działają. Postanowiłem zresetowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT - a nóż coś się chwilowo zepsuło i reset pomoże. Miałem już tak po instalacji Gnome'a. Po zalogowaniu Gnome nie startuje. wyskakuje mi komunikat ze sesja nie trwała nawet 10 sekund itd. Przed zabawą z Javą, zaktualizowałem sterowniki do Radeona: http://www.fedorafaq.org/#radeon - po tej komendzie: yum install kernel-module-fglrx-`(rpm -q --queryformat="%{version}-%{release}\n" kernel | tail -n 1)` ...wyskoczyło coś w stylu że nie ma fglrx zgodnej z tym kernelem. Nie pamiętam. Niby coś zainstalowało ale chyba nie do końca. Anyway, wydaje mi się że Gnome zwaliło się przez nieudaną instalkę sterowników, a co gorsza przez tą komendę z 'source' nie działa mi bash. Boje się że już nic nie zrobię. Przy odpaleniu awaryjnego terminala wita mnie takie cuś: bash: grep: command not found id: command not found [: =: unary operator expected i na każdą komendę wywala: command not found ... Fedora psuła mi się już 2 razy z mojej winy: przy re-size partycji. Nie poddawałem się bo bardzo mi zależało, dzis siedziałem od 8 rano instalując system od nowa, dzieląc dysk, instalując nowe jajko, nowe pakiety, dostosowując wygląd Gnome'a. Jeśli ten system już nie wstanie to rezygnuję z (_linuxa_ → Linuksa) ORT na zawsze. Za dużo czasu i nerwów mnie to kosztuje. ...ale BARDZO MI ZALEŻY żeby odzyskac ten system, tak więc będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Mój GG: 1299426. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 grep jest w /bin moze ci hm... wywalilo ten bin? albo zmienilo nazwe (chociaz nie wiem czy to mozliwe) sprawdz to jakos. nawet przez linux rescue to tylko taki domysl ale zawsze warto zobaczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icen Napisano Maj 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Jakies inne propozycje? Jestem bez systemu. Sprawdzam ten temat co 2 minuty ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 moze sprobuj wpisac "source /etc/profile" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icen Napisano Maj 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Dzieki za odpowiedzi, nie pomoglo to co rekomendowaliscie, natomiast udalo mi sie usunac rpm z Java i usunalem java.sh z /profile.d/ - pomerdalem jeszcze sam nie wiem co i Fedora ruszyla. Natomiast mam najnowszego kernela i ATI chyba nie zrobilo sterow do FC3 jeszcze pod to jadro bo pluje sie po instalacji sterownikow ze pod mojego kernela nie ma odpowiednich driverow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi